Vaříme-li vegansky, často tápeme nad tím, čím takovou omáčku či polévku zahustit, aniž bychom použili mouku. Skvěle se hodí najemno nastrouhaný brambor, bramborové vločky, cizrnová či jiná luštěninová mouka, v horším případě bramborový škrob.
Číst víceKdyž zelí před použitím pokrájíme nadrobno a propláchneme ve studené vodě, nebude po uvaření zelňačka tolik kyselá.
Číst víceAbychom neporušili chuť a vůni jablek, nikdy je neskladujeme s kořenovou zeleninou a bramborami - jablka rychle nasávají pachy z okolí a také by se začala rychleji kazit.
Číst vícePři strouhání čerstvého zázvoru nám vzniká také výborná zázvorová šťáva. Tu můžeme užít k dochucení dresinků, omáček apod. Dodá jim jemnou štiplavost a šmrnc.
Číst víceDůležité je, vybrat správný typ hub k nakládání, aby se z nich po naložení nestali "slimáci". Nejlepšími houbami na nakládání jsou pravé hřiby, václavky, mladé žampiony, lišky, ryzce a houbový mix.
Číst víceZeleninový prach je skvělým dochucovadlem mnoha pokrmů. A jak si jej doma připravit? Oloupané slupky oprané zeleniny usušíme na velmi teplém místě, případně v sušičce na 52 °C. Proschlé slupky rozmixujeme na jemný prach. Skladujeme v sáčku či dobře uzavíratelné nádobě, jen tak si uchová barvu, chuť i vůni.
Číst víceZ masa na guláš je ideální kližka, protože má vysoký obsah kolagenu, takže je ve výsledku po uvaření měkká a šťavnatá. Dobrý guláš se dá uvařit i z prorostlé plece.
Číst víceCeler je nezaměnitelnou přísadou do všech salátů (za syrova či povařeý), jako příloha k masu, k ochucení polévek, vývarů a omáček. Výborně chutnají domácí celerové chipsy a hranolky, může se také nakládat ve sladkokyselém nálevu.
Číst víceDýně působí na první pohled velmi tvrdě a mnozí z nás před tepelnou úpravou loupou všechny druhy dýně. Ovšem u dýně hokkaido je to zbytečné, stačí ji jen omýt, slupka už po pár minutách vaření či pečení krásně změkne. U ostatních druhů dýní to neplatí.
Číst víceDobře rozehřátý gril na přípravu zeleniny poznáme podle jednoduchého triku. Ruku dáme asi 12 cm nad gril a pokud vydržíme žár 6 - 7 vteřin, je gril tak akorát. Samozřejmě teplotu zkoušíme se vší opatrností.
Číst víceDo alobalu či dovnitř ryby můžeme přidat kousek másla, aby byla ryba šťavnatější. Pokud s grilováním ryb nemáme moc zkušeností, rozhodně dobu grilování nepřeháníme, aby ryba nebyla zbytečně vysušená. Osvědčené jsou i formy na gril, do kterých pstruhy umístíme, tak se nám ryba nebude rozpadat a příprava bude ještě snadnější.
Číst víceNejjednodušším způsobem, jak švestky uchovat na později, je jejich zamražení. Omyte, osušené a vypeckované švestky rozdělíme do sáčků v porcích podle potřeby. Až je v zimě vytáhneme třeba na koláč či knedlíky, necháme je jen lehce povolit, aby šly oddělit, poté ihned používáme.
Číst víceSklizená rajčata patří jen do misky či košíku, nikoli do ledničky. Ideální teplota by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. V chladném prostředí by rajčata ztratila svou charakteristickou chuť.
Číst víceMeruňky zpracováváme především na sladká jídla, kompoty, marmelády a džemy. Zavařené meruňky jsou výborným polotovarem k přípravě dezertů, moučníků a dalších dobrot. Z méně kvalitních plodů meruněk se pálí ovocné destiláty. Meruňky se také suší a jsou výbornou a zdravou svačinkou.
Číst vícePokud se objeví plíseň v uzavřené sklenici na kompotu, marmeládě, čalamádě apod., nedoporučuje se v žádném případě zavařeninu konzumovat – nekompromisně ji zlikvidujeme, zkažený a zdravotně již závadný bude celý její obsah.
Číst víceZbylou cuketu z jiných receptů, nebo nadbytek cuketové úrody, můžeme zpracovat do čalamády, směsi na topinky či jako součást nakyselo naložené zeleniny.
Číst víceOvoce (jahody, třešně, višně, rybíz, angrešt, maliny, ostružiny a borůvky apod.) omyjeme, necháme okapat a na tácku v jedné vrstvě zmrazíme. Až potom ovoce vysypeme do mikrotenového sáčku, plastové krabičky a uložíme do mrazničky. Ovoce se tak na sebe nenalepí a můžeme ho odebírat podle potřeby.
Číst víceJak urychlit vyloupávání hrášku? Stačí jej vhodit na chvíli do vařící vody, lusky se samy otevřou a vyplavou na povrch, lehce je pak vyndáme pomocí síta. K další přípravě a vaření použijeme jen kuličky hrášku.
Číst víceKdyž plníme sklenice horkým džemem, dáváme pozor, aby nám nepraskly. Abychom tomu předešli, dáme je na 10 minut do středně vyhřáté trouby, nebo je předem vymyjeme v horké vodě.
Číst víceSýr pokládáme na maso, aby se rozpustil. Karamelizovanou cibulku dáváme pod nebo na teplý komponent, bude chutnat lépe než za studena. Ostatní skládání surovin je na nás, ale vždy se snažíme, aby po sobě suroviny neklouzaly a byly naskládány a proloženy hezky barevně. Nezapomeneme na špejli vprostřed, ta není na ozdobu, ale drží všechny komponenty pohromadě (i po zakousnutí).
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena