Medvědí česnek má obrovský obsah vitamínu C, na 100 g jej medvědí česnek ukrývá něco kolem 150 mg. Pro představu - například jablko má ve stejném množství jen 4 mg vitamínu C.
Číst vícePokud plánujete jarní detox, sáhněte rozhodně po těchto potravinách: Skvěle vám poslouží řeřicha. citron, listová zelenina, zelí, celer, červená řepa, česnek, zázvor a artyčok.
Číst víceNádivka se na Velikonoce připravuje z několika typů mas nebo uzeného, do které se přidávají zelené bylinky, představující symbol jara. V nádivce by nikdy neměla chybět vajíčka, ale také něco zeleného. Nejčastěji se se používají mladé kopřivy, nať petrželky, medvědí česnek či bazalka.
Číst víceStrouhaný kořen křenu selského ihned po nastrouhání pokapeme citronovou šťávou, aby si uchoval světlou barvu a ostrost.
Číst víceVajíčka neprasknou, když je před vařením na tupém konci opatrně propíchneme jehlou.
Číst víceDomácí majonézu je celkem jednoduché si připravit, ale často tápeme nad tím, jak poznat, že je tak akorát. Jakmile při šlehání zhoustne a odlepuje se od stěn mísy, máme hotovo.
Číst víceNepostradatelnou součástí velikonoční nádivky je pečivo, které se v dřívějších dobách nahrazovalo svařeným mlékem s krupicí. Do nádivky lze použít rohlíky, housky i toastový chléb. Pečivo by mělo být vždy 1 - 2 dny staré, abychom se vyhnuli situaci, že se z něj po zalití mlékem stane blátivá kaše.
Číst vícePokud trpíte na záněty močového měchýře, popíjejte pravidelně brusinkovou šťávu. První den při potížích i co 20 minut 50 ml brusinkové šťávy a ledviny proplachujte častým popíjením vody. V případě prevence stačí popíjet denně 250 - 300 ml brusinkové šťávy.
Číst víceBábovka nebude suchá a vydrží déle vláčná, když do těsta přidáme pár lžic strouhaného kokosu.
Číst víceJeště teplé maso, které se nám podařilo vysušit, přelijeme ještě zatepla teplou omáčkou z masa nebo vývarem. Maso necháme v tekutině zchladnout a odležet pár hodin (klidně přes noc).
Číst víceKorpus po upečení necháme vždy ještě pár minut ve formě, aby si udržel tvar a chladl postupně. Po vyjmutí z formy necháme korpus vychladnout nejlépe na mřížce, zabráníme tak tomu, aby se "zpotil".
Číst vícePřed přípravou pomazánky by měl mít tuk pokojovou teplotu. Aby nebyla pomazánka příliš mastná, nastavíme ji vařeným a najemno nastrouhaným bramborem. Pro jemnost hrubší přísady nameleme.
Číst víceChlebíčky a jednohubky nejlépe uchováme do druhého dne, když je v lednici přikryjeme čistou navlhčenou utěrkou.
Číst víceNikdy formičky nemyjeme v saponátech. Pečivo by se z nich nemuselo dobře vyklopit. Vypaříme je proto jen vařící vodou a vysušíme papírovou utěrkou.
Číst víceVydlabanou dřeň z vanilkového lusku promícháme před přidáním do těsta či krému s cukrem. Lépe se pak rozdělí a nevytvoří shluky.
Číst vícePři přípravě bílkové polevy na perníčky se doporučuje opět vsadit na léty prověřenou tradici našich babiček - ruční šlehání. Příliš vzduchových bublin v polevě, které by vznikly právě díky šlehači, by mohlo způsobit pozdější drolení. Styk s kovem může také zapříčinit nežádoucí změnu barvy či konzistence polevy.
Číst víceV pochmurném počasí potřebujeme zahřát. Ovocný a černý čaj je pro podzimní a zimní období nejvhodnější, ještě větší službu tělu provedeme, přidáme-li do šálku půl lžičky mleté skořice.
Číst vícePlech s cukrovím vždy klademe až do vyhřáté trouby, jinak budou z vykrajovaných tvarů jen nevzhledné placky.
Číst víceUpečené vánoční perníčky nikdy neskladujeme v blízkosti aromatických potravin (cibule, česnek, sušené houby apod.). Perníčky by nepříjemně nasály jiné chutě.
Číst víceAbyste zjistili, zda je husa či kachna správně upečená, zapíchněte do nejtlustšího místa na prsou špejli. Pokud vyteče čirá tekutina, máte hotovo. Načervenalá šťáva naopak znamená, že pečínka potřebuje ještě dopéct.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena