Bobuloviny a drobné ovoce, jako jsou borůvky, rybíz nebo jahody, se nejlépe mrazí na tácu nebo plechu, kde je rozložíme a po cca 2 -3 hodinách v mrazničce je sesypeme dohromady do sáčku. Pokud bychom borůvky a jiné menší ovoce jen rovnou sesypali, stane se z ovoce jedna velká hrouda a jednotlivé kusy půjdou velmi špatně od sebe.
Číst víceMožná vás to překvapí, ale zbylý nálev z okurek je skvělým doplňkem těst na slané pečivo. Lák těstu dodá dodá na vláčnosti a zajistí dokonalou strukturu.
Číst víceAngrešt zkuste přidat do jídel, která obsahují maso. Usnadní trávení obtížně stravitelného mastného jídla, navíc obohatí jeho chuť. Angrešty se skvěle hodí i k paštikám.
Číst víceDo těsta na slané palačinky můžeme přidat oblíbené bylinky (tymián, bazalku, kopr), ale klidně i nasekanou jarní cibulku. Chuť vylepšíme také nastrouhaným parmazánem.
Číst vícePřebytek malin lze využít na vaření marmelády, džemu nebo do pečeného čaje. Maliny také snadno usušíme v domácí elektrické sušičce.
Číst vícePo přidání poslední dávky cukru by se marmeláda neměla vařit déle než 10 minut, aby neztmavla a neztratila pro ovoce typickou barvu.
Číst víceMoučníky s drobenkou jsou jedny z nejoblíbenějších. Ale co takhle to zkusit jinak? Nahradíte-li část mouky ovesnými vločkami, bude drobenka křupavější a chutnější.
Číst víceJak dostat červíky z třešní před zavařováním? Stačí je den předtím namočit do octové vody, odkud červi vyplavou. Ovoce bude bez nezvaných hostů.
Číst víceNemáte čas čerstvý hrášek vyloupat z lusků? Vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Hoďte hrášek na chvilku do vařící vody, lusky se při vaření samy otevřou a kuličky hrášku vyplavou na povrch.
Číst víceKvětenství bezu z keřů odstřihujeme vždy nůžkami a s opatrností, aby z kvítků opadalo co nejméně cenného pylu.
Číst vícePokud při přípravě salátu (třeba řeckého) rozpálíte gril, rozhodně neuděláte chybu, naopak, salát povýšíte. Na gril můžete hodit rajčátka, papriku, ale klidně i sýr, stačí feta sýr vyměnit třeba za halloumi. Hned tak se nerozteče a můžete počítat se zlatavou krustou. Opéct na grilu můžete samozřejmě i pečivo, které k salátu budete podávat.
Číst víceJahody jsou velmi křehké na trvanlivost. Nádobu, ve které budete jahody skladovat, se vyplatí vyložit papírovými utěrkami. Ty absorbují přebytečnou vlhkost a zabrání tomu, aby jahody velmi brzy začaly plesnivět.
Číst víceRebarbora je bohatá na kyselinu šťavelovou, jak ale zmírnit její účinky? Pomůže sklenice mléka.
Číst vícePokud chcete jíst baby špenát bez tepelné úpravy, jediná šance, jak si jej za syrova užít, je dát ho do salátu. Ovšem doplňkově, listy jsou nevýrazné a málo křupavé, spíše dělají objem. Proto je dobré ho vždy doplnit i jinými salátovými druhy.
Číst víceBílý chřest loupeme celý až po hlavičku. U zeleného chřestu je čištění jednodušší, stačí oloupat cca poslední třetinu výhonku, mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec, pouze pokud je o něco tlustší, oloupeme spodní konce.
Číst víceVíce přerostlé ředkvičky nabírají na své palčivosti a chuti to příliš neprospívá. Ale jak se toho zbavit? Někdy stačí ředkvičky oloupat a palčivost zmizí. Pomáhá také ředkvičky namočit do vody, dát do lednice a nechat je tak pár hodin. Stejně dobře na pikantnost funguje i tepelná úprava.
Číst víceHrášek při vaření neztratí barvu, přidáme-li do vody na vaření lžičku jedlé sody nebo prášku do pečiva.
Číst víceTento den přímo vybízí k jarním zeleným pokrmům. Kdo chce zůstat zdravý, měl by sníst něco zeleného. Tento den si dopřejte špenát, medvědí česnek, hrášek, ale i listy pampelišek a prvních kopřiv.
Číst víceJehněčí maso by mělo být pevné a s jemně zrnitou sametovou strukturou. Tuk by měl být bílý a voskovitý, výrazné mramorování znamená šťavnatý kousek jehněčího.
Číst víceMedvědí česnek má obrovský obsah vitamínu C, na 100 g jej medvědí česnek ukrývá něco kolem 150 mg. Pro představu - například jablko má ve stejném množství jen 4 mg vitamínu C.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena