Ještě předtím, než se pustíme do obalování, doporučuje se dát filety kapra do mísy, zakápnout je trochou citronové šťávy a nechat tak hodinu odležet. Pokud nám u kapra vadí typický rybí zápach, můžeme jej přes noc nechat odležet namočeného v mléce. Stejnou službu nám udělá i pivo nebo víno. Druhý den jen porce ryby osušíme do papírové utěrky a důkladně prosolíme ze všech stran.
Číst víceJak na to, aby se vánočka podařila? Těsto na vánočku necháme dobře vykynout. Tento proces trvá 2-3 hodiny. Během kynutí je dobré těsto znovu promíchat rukama a nechat dále kynout. Ovšem pozor, ať nepřekyne, v troubě by se pak vánočka mohla nepěkně sesunout.
Číst vícePokud chceme vyrobit opravdu dobrý vaječný likér, rozhodně nešidíme suroviny. Vanilka a pravý rum vyrobený z třtinového cukru dodávají likéru tu pravou chuť a výsledek bez náhražek vás mile překvapí.
Číst víceDůležitou podmínkou pro skladování perníčků je chlad. Vyhýbáme se umístění perníčků do papírových krabic. Mnohem lepší je hrnec či jiná kovová nádoba (dóza). A pokud nám perníčky přece jen ztvrdnou, přidáme k nim rozkrojené jablíčko nebo chléb, ale pozor, perníčků se nesmí dotýkat.
Číst víceLinecké cukroví pečeme na 160-170 °C, pokud máme horkovzduch, raději teplotu snížíme na 150 °C. Čas pečení je přibližně 6-12 minut, záleží samozřejmě na zkušenostech s vlastní troubou a také na tloušťce vyváleného těsta.
Číst vícePokud při pečení cukroví používáte mandle či ořechy, zkuste je před použitím namočit v teplé vodě. Výsledkem bude jemnější chuť a při pečení se tolik nevysuší. Ovšem namáčení ořechů musí být dostatečné dlouhé, ideálně přes noc, jen tak zvládnou oříšky vodu dostatečně nasát.
Číst víceHusa se musí péct pomalu při nízké teplotě, obvykle se doporučuje 12–15 hodin. Troubu tedy ideálně rozehřejeme už večer na 70–80 °C a husu dáme v pekáčku přikrytém pokličkou péct. Během pečení není třeba husu kontrolovat, pomalé pečení udělá vše za nás.
Číst víceJak ušetřit na jídle? Zkuste to s jídelníčkem. Když máte jasně dané, co budete vařit a jíst, nebudete v obchodě kupovat zbytečnosti a posléze vyhazovat to, co nestihnete sníst. Napište si jídelníček zhruba 3 dny dopředu, větší nákupy potravin už zavání plýtváním.
Číst vícePokud si na kaštanech chceme pochutnat bez složitých úprav, stačí je naříznout a upéct v troubě na plechu při 200 °C. Jakmile ucítíme charakteristickou vůni, jdou snadno vyloupnout, máme hotovo.
Číst víceKachnu před pečením očistíme a osušíme. Ze všech stran ji rovnoměrně a silně osolíme, posypeme kmínem, nezapomeneme přitom ani na hrudní dutinu. Kachnu pečeme pozvolna v troubě vyhřáté na 160 °C asi 2 až 3 hodiny, záleží na její velikosti. Správně upečená kachna by měla mít maso odpadávající od kosti.
Číst víceKdyž zelí pořádně udusíme v nádobě určené k přípravě zelí, nemělo by hrozit, že zplesniví. Chrání jej horní vrstva šťávy, které zelí při šlapání pustilo. Pokud však zelí dostatečně nezatížíme, pak se voda dostane dolů a nahoře zůstane zelí vystavené vzduchu. To začne jisto jistě plesnivět.
Číst víceNastrouhaná mrkev nebo cuketa se dá výborně použít při přípravě sekané, stačí je do směsi přistrouhat a nahradit tak část masa.
Číst víceIdeální čas na sbírání šípků je od konce září do zhruba poloviny října. Zásadním ukazatelem správné doby sklizně je však vzhled a stav samotných plodů. Při sběru sbíráme jen tvrdé a lesklé plody jasně červené barvy.
Číst víceKdyž chceme jablka použít na pečení nebo vaření, můžeme je zblanšírovat, zabráníme tak jejich zhnědnutí. Jablka stačí nakrájet na kousky, vhoďíme je asi na 3 - 4 minuty do vařící vody a potom je ihned přendáme do vody ledové.
Číst víceOd jehličí, listů, hlíny, mechu, slimáků apod. očišťujeme houby ještě v lese, hodit se nám bude také nožík na odříznutí nepěkných částí a konců nožiček. Doma nám k dočištění postačí pouze lehce navlhlý hadřík, nebo štěteček. Poté už se můžeme pustit do samotného krájení.
Číst víceČerstvý i sušený kopr nejčastěji upotřebíme v polévkách a omáčkách, ale hodí se také do salátů, bramborových jídel, své podstatné místo má při nakládání hub a zeleniny, výborně se doplňuje s rybami (zejména lososem).
Číst víceChuť burčáku by měla být příjemně nasládlá, s výraznou stopou hroznů a jemným perlením, které je důkazem začínajícího alkoholového kvašení.
Číst vícePři vaření a pečení používáme švestky do moučníků, omáček, výborné jsou v kombinaci s masem. Nesmíme zapomenout na výrobu povidel, marmelád, džemů a v neposlední řadě také slivovice.
Číst víceJak poznáme správně usušené houby? Měly by se snadno lámat a samy o sebe slyšitelně chrastit.
Číst víceZeleninový salát zůstane krásně čerstvý a křupavý, když do něj zálivku vmícháme až těsně před konzumací. Zelenina by díky soli pustila vodu a to není žádoucí.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena