těsto | ||
---|---|---|
1 lžička | cukr | |
20 g | sůl | |
2 ks | vejce | |
20 g | droždí | |
1 kg | polohrubá mouka | |
2 ks | rohlík (starší) | |
podle potřeby | ||
500 ml | mléko |
1, Mléko ohřejeme tak, aby bylo teplé, ne však horké. Asi 100 ml mléka odlijeme do misky, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme cukr. Na teplém místě necháme kvásek vzejít. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a vmícháme ji do mouky. Rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko a vzešlý kvásek. Důkladně vypracujeme těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, přidáme mléko (vlažné). Nakonec zapracujeme kostičky rohlíků.
2. Těsto na houskové knedlíky poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu. Pak těsto rozdělíme na 3 - 4 stejné kusy, znovu prohněteme a vytvarujeme knedlíky. Kynuté knedlíky necháme kynout asi 15 minut a vaříme 20 minut. Po 10 minutách je otočíme. Uvařené kynuté houskové knedlíky ihned propícháme vidličkou, aby se nesrazily.
3. Pak už jen kynuté houskové knedlíky nakrájíme na plátky a podáváme jako přílohu ke gulášům, omáčkám nebo zelí.
!TIP k přípravě houskových knedlíků
Knedlíky budou nadýchanější, když droždí rozmícháme v misce se lžičkou vlažného mléka a po rozpuštění pak přidáme ještě trošku mléka pro lepší vykynutí. Skvělé také je, když místo části mléka přidáme minerální vodu.
Houskové a bramborové knedlíky - připravte je jako mistři!
Přestože dnešní doba přeje spíše dietní kuchyni, do které bohužel české knedlíky zrovna nepatří, dokážete si třeba představit klasickou svíčkovou s něčím jiným než s krásně kynutým knedlíkem? Nebo pečené maso, zelí a? Správně: Knedlík. Zkrátka diety nediety, jsou jídla, ke kterým knedlíky neodmyslitelně patří.
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Autor:máma
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena