Z části mléka, droždí a cukru uděláme kvásek. Mouku smícháme se solí a přidáme zbylé mléko, vejce a hotový kvásek. Všechny suroviny dobře promícháme, kdo chce, přidá rohlíky nakrájené na kostičky. Vytvoříme těsto, které necháme v teple přikryté utěrkou kynout asi hodinu.
Pak těsto na knedlíky rozdělíme na 4 díly, uválíme šištičky knedlíků a necháme ještě asi 15 minut kynout. Tradiční houskové knedlíky vaříme v osolené vodě 20 minut, po 10 minutách vaření je otočíme. Já knedlíky vařím po jednom v hrnci, protože ještě nakynou ve vodě.
U tohoto receptu na tradiční houskové knedlíky jsem již zůstala, i když jsem odzkoušela hodně jiných. Rohlíky do nich nedávám, ale vždy se mi povedou.