Škvarky posekáme na malé kousky, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme domácí vepřové sádlo, dobře spolu promícháme a odložíme zatím do chladničky. Do mísy robota dáme prosátou hladkou mouku a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.
K vykynutému kvásku přidáme celé vejce, hustou kyselou smetanu, přilijeme kvalitní suché bílé víno a vymícháme tužší, pružné, lesklé a nelepivé těsto, které poprášíme moukou a přikryté čistou utěrkou ho necháme v teple kynout asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozválíme na jemně pomoučněné desce na obdélník o tloušťce asi 2 až 3 mm a potřeme ho rovnoměrně škvarkovou náplní tak, že po obvodu vynecháme asi 2 cm volný pás.
Těsto přeložíme shora do středu přes náplň, potom zdola nahoru do středu, zleva doprava o jednu třetinu a zprava doleva také o jednu třetinu, čímž budeme mít na sobě 9 vrstev těsta. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 20 minut odpočívat. Tento postup s překládáním a rozválením těsta zopakujeme celkem třikrát.
Poté těsto rozválíme na tloušťku asi 1 cm a vykrajovačkou vykrojíme pagáčky, na kterých uděláme mřížku ostrým nožem anebo mřížkou na brambory. Pagáčky zakulatíme mezi dlaněmi, vytáhneme a přeložíme na plech s teflonovou fólií.
Povrch pagáčků potřeme rozšlehaným vaječným žloutkem, vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 minut.
Upečené pagáčky vybereme z trouby, necháme vychladnout a servírujeme samostatně jako pohoštění k dobrému vínu a také jako přílohu k sytým polévkám na kyselo. Pagáčky jsou díky domácímu vepřovému sádlu měkké a vláčné.
Škvarkové pagáčky jsou velmi chutné a jako čerstvé i druhý den, proto je můžeme připravit pro návštěvy klidně v předstihu. Díky posekaným škvarkům je do čeho se zakousnout, přitom jsou krásně křupavé.