Jogurtová polévka ze žluté máslové fazolky s knedlíčky z jehněčího masa

Můj vlastní recept na velmi chutnou, lehkou a osvěžující jogurtovou polévku z delikátní žluté máslové fazolky doplněnou výbornými knedlíčky z mletého jehněčího masa.


2.915x
35 min

Ingredience

3 stroužkyčesnek
1 lžičkasůl
1 kscibule
1 kscitron
2 ksmrkev
1 kspetržel
1 lžičkacukr krystal
1 ksbobkový list
3 lžíceslunečnicový olej
1 lžícehladká mouka
200 mlbílý jogurt
1 svazečekpetrželová nať
1 lžičkasušený tymián
400 gžluté máslové fazolky

směs

1 stroužekčesnek
0.5 lžičkysůl
1 ksvejce
2-3 lžícestrouhanka
1 kscibule
1 svazečekčerstvá petrželka
0.25 lžičkyčerstvě mletý černý pepř
1 lžičkacayenský pepř
250 gmleté jehněčí maso

Postup přípravy

Žluté máslové fazolky zbavíme bočných vláken a konců, omyjeme a pokrájíme na šikmo na 1 cm velké kousky. Mrkev a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Petrželovou nať omyjeme a pokrájíme na jemno. Česnek a cibuli očistíme, česnek prolisujeme a cibuli pokrájíme na kostky. Vymačkáme šťávu z poloviny citronu.

Nyní si připravíme knedlíčky. Mleté jehněčí maso dáme do mísy, přidáme pokrájenou cibuli, cayenský pepř, čerstvě mletý černý pepř, sůl, prolisovaný stroužek česneku, rozšlehané vejce a posekanou petrželovou nať. Všechno spolu dobře promícháme a zahustíme strouhankou do tvárné hmoty. Vlhkými ve vodě namočenými rukama vytvarujeme knedlíčky o velikosti pingpongového míčku a odložíme odpočívat do chladničky, aby se dobře propojily všechny chutě.

V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme cibuli do sklovita, přidáme dva stroužky prolisovaného česneku a orestujeme jen krátce, až se pěkně rozvoní - asi 1 minutu. Přidáme kolečka petržele a mrkve, necháme zkaramelizovat, přidáme pokrájené žluté máslové fazolky, tymián, bobkový list, osolíme a přilijeme vodu. Polévku přivedeme do varu, ztlumíme plamen, vložíme připravené masové knedlíčky a vaříme doměkka na nejnižším plameni pomalým varem.

Mezitím si připravíme zátřepku z hustého bílého domácího jogurtu a hladké mouky. Vlijeme do něj asi 2 malé naběračky horké polévky na vyrovnání teploty, potom se zátřepka v polévce nesrazí. Pomalu za stálého míchání vlijeme zátřepku do polévky a povaříme asi 10 minut, tak polévku přiměřeně zahustíme. Vypneme plamen, necháme polévku chvíli odstát, ochutíme cukrem krystal a citronovou šťávou.

Jogurtovou polévku podáváme horkou. Na talíři polévku ještě posypeme posekanou petrželovou natí. Jde o velmi chutnou, lehkou, osvěžující, slano-sladko-kyselou polévku jemné chuti z delikátní žluté máslové fazolky se zkaramelizovanou kořenovou zeleninou, kterou výborně doplňují mimořádně chutné masové kuličky z mletého jehněčího masa, které vaříme v polévce.

Pokud nemáme vlastní domácí hustý jogurt, můžeme použít bílý neochucený řecký jogurt, který večer zavážeme do gázy a necháme odtéct zavěšené na vařečce nad mísou v chladničce. Ztečenou syrovátku použijeme v jiném receptu.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jogurtová polévka ze žluté máslové fazolky s knedlíčky z jehněčího masa

Zpět na recept