Vyzkoušejte recept na voňavý hruškový džem s kousky ovoce, který se hodí pro přípravu moučníků, ale i jen tak na chuť.
100 ml | voda |
3 lžíce | med |
2 kg | hruška |
1 ks | badyán |
1 ks | skořice celá |
100 g | třtinový cukr |
500 g | želírovací cukr |
1.5 ks | citronová kůra v celku |
Hrušky oloupeme a zbavíme stopek a jádřinců. Polovinu hrušek nastrouháme nahrubo a druhou polovinu nakrájíme na větší kostky. Nastrouhané hrušky vložíme do hrnce, zalijeme vodou a medem, posypeme hnědým cukrem a vmícháme 1 ks badyánu, 2 ks hřebíčku, 1 lusk skořice a plátky citronové kůry. Směs za stálého míchání (asi 7 - 10 minut) rozvaříme na řidší kaši. Podle potřeby (záleží na šťavnatosti hrušek) můžeme ovoce podlít ještě malým množstvím vody. Pak ze směsi vyjmeme koření a citronovou kůru. Druhou polovinu hrušek vložíme do jiného hrnce a promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání hrušky zahříváme a zvolna vaříme ve vlastní šťávě asi 10 - 15 minut. K takto připraveným kouskům hrušek vmícháme ochucenou hruškovou kaši a vše asi 5 minut necháme probublávat. Ještě teplý džem naplníme do sterilovaných sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Vychladlý hruškový džem uchováme na suchém místě a podáváme podle chuti. Hodí se k lívancům a nejrůznějším moučníkům, výborně chutná s vánočkou.
Tip na neděli: Jemný hruškový koláč se skořicí
Hruškový koláč je ideální volbou pro všechny milovníky sladkých jídel. Je jemný, krémový a díky skořici má drobenka lehce obměněnou chuť.
Koncem prázdnin přichází období dozrávání hrušek. Toto lahodné ovoce znali již staří Římané a k nám přišlo z Východu. Hruška je dosti podceňovaným ovocem, ale zaslouží si své místo v našem jídelníčku.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena