Koncem prázdnin přichází období dozrávání hrušek. Toto lahodné ovoce znali již staří Římané a k nám přišlo z Východu. Hruška je dosti podceňovaným ovocem, ale zaslouží si své místo v našem jídelníčku.
Hruška je plodem hrušně a řádí se mezi malvice. Lahodné, lehce stravitelné plody začínají dozrávat s příchodem srpna. Hrušky se dělí podle doby zrání na letní, podzimní a zimní. Letní hrušky jsou určeny k přímé spotřebě, zimní hrušky můžeme skladovat.
Hrušky obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a menší množství vitamínu C a vitamínu P. V hruškách je až 80% vody, která rychle doplňuje živiny a pomáhá pročišťovat střeva. Hrušky jsou bohaté na minerální látky, především sodík, měď, draslík, chlor, vápník, hořčík, fosfor, křemík i železo. Dále hrušky obsahují organické kyseliny, flavonoidy, třísloviny a pektiny, které chrání sliznici žaludku a střev a kyselinu listovou, která je příznivá pro krvetvorbu.
Hrušky pročišťují střeva a pomáhají při zácpě, působí močopudně a žlučopudně, příznivě ovlivňují i žaludeční potíže a působí mírně dezinfekčně. Hrušky je dobré konzumovat při chorobách krevního oběhu a ledvin i při poruše trávení. Hrušky odvodňují a jsou vhodné při redukčních dietách i pro odtučňovací kůru.
Hodně zdraví prospěšných látek se nachází ve slupce a pod slupkou, proto hrušky konzumujeme neloupané, čerstvé a bez další úpravy. Z hrušek připravujeme povidla, marmelády i džemy, zavařujeme z nich kompot, nebo je sušíme - dobře očištěné hrušky i se slupkou se bez jádřince nakrájí na plátky nebo měsíčky a ponoří do 500ml horké vody svařené s 1kg cukru, kde se nechají vychladnout a pak se osuší a naskládají do sušičky usušit.. Ze sušených hrušek se pak připravují pravá hrušková povidla na Valašské frgály. Z hrušek se vyrábí nejen šťávy, mošty a sirupy, ale i výborná hruškovice. Hrušky mají své uplatnění i v teplé kuchyni. Připravují se z nich moučníky (buchty, koláče i dorty) nebo plněné knedlíky. Hrušky můžeme také zapékat s masem, dusit na víně nebo z nich připravit sladký smažený dezert. Hrušky se také přidávají do sladkých ovocných mís nebo i sýrových salátů připravovaných kombinací plísňových sýrů.
Hrušky se nedoporučuje kombinovat s mlékem, protože to může způsobit zažívací problémy. Je možno je i skladovat (zimní odrůdy) v chladu a temnu, ovšem nevydrží tak dlouho jako jablka.
Hrušky oloupeme, nakrájíme na kostičky (můžeme mít dvě velikosti) a navážíme 1400g. Hrušky dáme do hrnce, zalijeme je vodkou (150ml), zasypeme želírovacím cukrem 3:1 a přidáme vrchovatou lžičku kyseliny citronové. Směs za stálého míchání přivedeme k varu, zmírníme plamen a necháme 15 minut provařit. Horký džem ihned plníme do čistých skleniček, uzavřeme a zabalené do deky necháme do druhého dne pomalu vychládnout.
9 menších hrušek oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky. Zalijeme je 2 lžícemi bílého vína, přidáme 2 lžíce cukru krupice a dusíme asi 7 minut. 3 žloutky utřeme se 4-5 lžícemi cukru moučky, přidáme vychladlé hrušky, nadrobno nakrájený citronát (2-3 lžíce) a spařené, oloupané a najemno nastrouhané mandle (50g). Nakonec přimícháme 2 lžíce strouhanky a tuhý sníh ze 3 bílků. Směs navrstvíme do vymazané a strouhankou vysypané formy a v mírně vyhřáté troubě pozvolna pečeme asi 45 minut.
Tipy redakce na recepty z hrušek
Hrušková polévka
(doba přípravy 25 min )
Moje hrušková povidla
(doba přípravy )
Slezský hruškový koláč
(doba přípravy 1 hod )
Hruškový perník
(doba přípravy 1 hod )
Hruškový džem
(doba přípravy 1 hod )
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena