
Šafrán platí za jedno z nejvzácnějších koření na světě. Proč? Protože jeho sklizeň je náročná a závislá na lidské ruční práci. Jídlo umí nádherně obarvit i ochutit, proto se plnohodnotně nahrazuje jen velmi obtížně. Neobejde se bez něj milánské rizoto ani tradiční španělská paella. Kde ještě ho využijeme?
Šafrán má jemnou, lehce nahořklou chuť a jeho výrazná zlatavá barva dodává pokrmům efektní barvu. Tradičně se používá v kuchyni Středního východu, Indie a Středomoří - zejména ve španělské a italské kuchyni. Šafrán se často přidává do rýže.
-> Jak na správné a chuťově dokonalé rizoto?


Šafrán obvykle před použitím louhujeme v teplé vodě, mléce nebo vývaru, aby se z něj uvolnila chuť a barva. Tekutina se pak přidává do pokrmu, který ho rovnoměrně obarví a ochutí.
Šafrán můžeme částečně nahradit kurkumou nebo mletou paprikou, které jídlu dodají podobnou barvu. Chuťově se však budou lišit. Šafrán má totiž unikátní chuťový profil, který jde nahradit jen těžko.
Recepty, které by vám neměly ujít:





Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena