Recept na netradičně pečené křupavé brambory s šafránem, které podáme k pečeným masům. Chutnají i samostatně s cibulkou.
Hodnocení
4.7
/ 5 (48x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
1 kg
brambory
1 lžička
šafrán
podle chuti
sůl
podle potřeby
olivový olej
na ozdobu
naťová cibulka
Postup přípravy
Středně velké brambory oloupeme a nakrájíme na půlky, větší brambory nakrájíme na čtvrtky.
Vložíme do hrnce, osolíme a přidáme půlku množství mletého šafránu. Nyní brambory zalijeme vařící vodou tak, aby byly ponořené asi do 3/4. Přivedeme je k varu a prudce povaříme asi 7 minut. Potom brambory slijeme a přikryjeme na 2 minuty pokličkou.
Po uplynutí doby hrncem několikrát zatřeseme. Okraje brambor se roztřepí.
Druhý díl šafránu rozetřeme s olejem.
Na silnější plech nalijeme olivový olej a vložíme do horké trouby na horní rošt. Jakmile je olej rozpálený rozložíme na něj protřepané brambory. Nyní je na plechu potřeme šafránovým olejem a pečeme asi 40 minut v horké troubě při 220 °C . Brambory jsou krásně zlatavé a křupavé.
Používáme je pro slavnostní příležitosti jako přílohu k pečeným masům, nebo jako samostatný pokrm se zeleninou jako vegetariánskou pochoutku. Křupavé šafránové brambory výborně chutnají posypané jarní cibulkou.