Kurkuma 1.díl

Kurkuma 1.díl

Velmi oblíbeným kořením v české kuchyni je známé indické koření kari a různé jeho směsi. Pro někoho ale již méně známé bude složení tohoto koření. Výrazné aroma kari a především charakteristickou žlutou barvu mu dodává kurkuma, rostlina, která si zaslouží vaši pozornost.

17602×

Rostlina kurkuma

Kurkuma je mnoholetá travnatá rostlina. Pěstuje se jí několik druhů, ale pro výrobu koření stejného názvu se používá rostlina s botanickým názvem Curcuma longa. Patří do čeledi zázvorovitých, svůj původ má v jihovýchodní Asii. V dnešní době se však pro své široké použití pěstuje ve všech tropických oblastech světa. Rostlina má krásný exotický vzhled, dorůstá do výšky jednoho metru, její listy jsou oválné.

Květy kurkumy mají žlutou barvu, jsou podobné květům lotosu a jsou až 20 centimetrů dlouhé. Rostlina vydrží kvést až 3 měsíce. V době růstu a květu vyžaduje dostatek vláhy, světla a teplotu 25 - 30 °C. V našich přírodních podmínkách je její pěstování proto nemožné.V tropických oblastech roste ve výšce asi 1500 metrů nad mořem, v místech s velkým úhrnem srážek. .

I v domácích podmínkách je její pěstování náročné, hodí se spíše do skleníků a bohužel, nemám s pěstováním kurkumy zkušenosti. Kurkuma se ve světě nepěstuje pro svůj nádherný vzhled, ale pro své oddenky a tlusté kořeny, ze kterých se vyrábí koření kurkuma.

Koření kurkuma, jeho původ a využití

Kurkuma, zlatožluté koření s intenzivní chutí, se získává z oddenku kurkumovníku dlouhého, Curcuma longa. Oddenky se usuší a umelou na prášek, který je jasně žlutý a má nahořklou chuť. Setkáme se s ním také pod názvem indický šafrán nebo žlutý zázvor. Již název naznačuje původ tohoto koření.

Kurkuma se používala už před 4000 lety, ale ve větším množství se začala rostlina, ze které se koření získává, pěstovat před 2000 lety v Indii. Pak se její pěstování rozšířilo do Číny a na Střední východ. Kurkuma je označována také za žluté perské koření, které v historii hrálo svou roli při uctívání slunce.

V dnešní době je kurkuma známá po celém světě a je využívaná hlavně jako koření v kuchyni. Smícháním s různými druhy koření, vzniklo i mnoho chuťově úžasných směsí, nazývaných kari koření. Jedno z nich je například u nás prodávané Kari, nebo Chop Suey.

Kurkuma obsahuje přírodní barvivo kurkumin, neboli kurkumovou žluť, které je zdraví neškodné a může se proto používat k barvení potravin. Kurkuminem lze barvit ale i dřevo, v Indii a Číně se jím běžně barví látky. Své místo si kurkuma našla i v kosmetice, jako barvivo ve rtěnkách a při výrobě hydratačních a čistících krémů, dokonce krémů proti celulitidě. Kurkuma působí proti akné, reguluje činnost mazových žláz a blahodárně působí na regeneraci kůže. Kosmetické účinky kurkumy znaly indické dívky již před tisíci lety a dodnes svou tvář v některých částech Indie oplachují ve vodě s kurkumou. Působí nejen příznivě na jejich pleť, ale zanechává ji krásně zlatavou.

Koření kurkumu uchováváme v uzavřené vzduchotěsné nádobě, nejlépe na chladném a tmavém místě. Barvící schopnost kurkumy je citlivá na světlo, v otevřené nádobě by vyprchalo i její aroma. Kurkuma se po tisíce let používá i v lékařství a lidovém léčitelství. Pokud se chcete o jejich léčivých účincích dozvědět více, můžete se těšit na další díl o této zázračné rostlině.

Foto: Profimedia.cz

user-icon

autor Dana

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz