Do "rizota" se většinou pouštíme, když chceme zpracovat zbytky rýže. Proto ho mnozí chápou, jako jakýsi podřadný "pokrm chudých". Ani školní jídelny tomuto jídlu moc reputaci nepozvedly. Italské rizoto ale s žádnými rýžovými zbytky nepočítá, naopak. Risotto může být klidně i hostinou pro krále.
Rizoto je jedním ze základních pilířů milánské kuchyně a mnohde jej nalezneme v jídelních lístcích v mnoha úpravách. Může se podávat buď jako předkrm nebo hlavní chod.
U nás se vtšinou rizoto servíruje jako celé hlavní jídlo a ne jen jako příloha, v Itálii si někdy k rizotu s oblibou dopřávají například telecí kolínko.
-> Neodolatelné recepty na rizoto: S kuřecím, zeleninou a pravé italské v krémové podobě
Rýži je nutno zakoupit opravdu kratší a kulatější, než na jakou jsme zvyklí. Dlouhozrnná rýže by totiž špatně držela pohromadě. Také zapomeňte na předvařenou rýži a jiné minutkové rýže, jinak by rýže špatně absorbovala tekutiny.
Pravé italské risotto se tedy rozhodně nepřipravuje tak, že se nejprve ve vodě uvaří rýže a poté se do ní zamíchají ostatní ingredience.
Konzistence rizota by měla být jemná a krémová, nikoliv rozbředlá, lepivá nebo suchá.
-> Rychlé, snadné a návykové: Pravé italské risotto s cuketou a parmazánem
Do rizota se hodí opravdu nekonečné množství dalších surovin. Můžeme si tak pochutnat například na rizotu s lanýži, žampiony, rybou, krevetami, artyčoky a jinou zeleninou, rizoto s dýní. Oblíbená jsou hříbkové risotto nebo risotto s bílým chřestem.
Dokonalým příkladem italské jednoduchosti a preciznosti je milánské rizoto (risotto alla Milanese) s typickou zářivě žlutou barvou, kterou mu dodává šafrán.
-> Kdo je Pasta Queen? Vášnivá Římanka Nadia mluví s plnou pusou a vaří tradiční italskou kuchyni
Risotto je jedním z těch jídel, které vyžaduje techniku i cit pro suroviny. Není složité, ale na rozdíl od běžné vařené rýže potřebuje správný přístup. Co je důležité:
Recepty na rizoto, které by vám neměly ujít:
Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty
Lehká a zdravá pochoutka italské kuchyně. Vyzkoušejte výborný recept na večeři, která vám zabere jen málo času.
Autor:redakce