
Připravte si větrníky či věnečky, jedny z nejoblíbenějších cukrárenských zákusků, sami doma. Jejich základem je někdy trochu obávané odpalované neboli spařované těsto. Není třeba se ho však děsit, s námi ho zvládnete!
Odpalované těsto má ojedinělou vlastnost - je neuvěřitelně lehké a nadýchané. Jeho příprava je trochu neobvyklá. Ale když se naučíte pár vychytávek a po pár pokusech pečení vytvoříte zákusky jako z cukrárny, dočkáte se obdivu. Navíc si můžete pohrát s tvary i náplněmi, které mohou být sladké i slané.
-> Paris-Brest: francouzský zákusek, který má styl i chuť. Čím se liší od českého věnečku?
Odpalované těsto připravujeme ve fázích. Základem je přesné odměření surovin, aby se těsto opravdu povedlo.
Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem. Cukrářským sáčkem tvoříme věnečky, větrníky nebo banánky.
Odpalované těsto vkládáme do hodně vyhřáté trouby (až na 220 °C) a takto zprudka pečeme asi 7 minut, těsto nám nabude a nafoukne se. Pak teplotu snížíme (asi na 160 °C) a dopékáme zvolna, až je povrch zlatavý. Pak troubu mírně pootevřeme a odpalované těsto necháme dosušit, bude stačit 10 minut.
Rozkrojené odpalované těsto čeká na plnění - žloutkovým krémem, čokoládovým nebo karamelovým krémem.
Rychlou variantou je vyšlehaná smetana nebo pařížská šlehačka.
Pokud chceme méně tučnou náplň, můžeme připravit našlehaný tvaroh a zdobičkou ho na pečivo nastříkat.
-> Jak správně připravit šlehačku?
Recepty z odpalovaného těsta, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena