Větrník na plech

Osvědčený recept na velice dobrý zákusek, je chuťově stejný jako větrník z cukrárny.


4.8126x
90 min
4×

Ingredience

náplň 2

cukr
1 balenísmetana ke šlehání
1 baleníztužovač šlehačky

těsto

1 špetkasůl
8-9 ksvejce
230 gmáslo
750 mlvoda
230 ghladká mouka

náplň 1

1 balenímáslo
750 mlmléko
2 lžícecukr moučka
2 baleníkaramelový pudinkový prášek

poleva

250 gcukr krupice
250 mlsmetana ke šlehání

Postup přípravy

Nejprve rozehřejeme vodu s máslem a solí, potom najednou přidáme hladkou mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku a ani na hrnec, trvá to asi 4 minuty. Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom všechna vejce, každé řádně vymícháme a až potom dáme další.

Dva plechy vymažeme tukem a na každý naneseme polovinu těsta. Plát těsta dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Větrníky pečeme asi 30 - 40 minut. Nebojte se, hned tak se nespálí. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.

Dva karamelové pudinky uvaříme ve 750 ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s cukrem moučka (2 lžíce) a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Připravený krém dosladíme podle chuti.

Na první plát větrníku naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou jednu šlehačku s cukrem a ztužovačem. Přiklopíme druhý plát a navrchu polijeme karamelovou polevou.

Cukr nasypeme do hrnce a necháme ho roztavit. Odolejte pokušení ochutnat roztavený cukr, protože pálí jako čert! Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí. Když to bude hodně husté, přilijeme ještě trochu horké smetany. Ihned karamel nalijeme na větrník a dáme chladit do druhého dne. Pokud se vám to nepodaří, spojíme ji s ušlehanou smetanou.

Větrník na plech podáváme jako výborný zákusek k různým příležitostem.
user-icon

autor Martí


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Větrník na plech

Zpět na recept
Druh jídla
Dezerty
Národní kuchyně
Česká