Francouzský recept na vynikající zákusky z odpalovaného těsta vás přivede k dokonalým eclaires. Jde o banánky plněné krémem, za které vás budou všichni milovat.
Hodnocení
4.8
/ 5 (32x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Těsto
Sůl1/3 lžičky
Vejce5 ks
Máslo115 g
Voda125 ml
Cukr krupice1/3 lžíce
Hladká mouka 140 g
Mléko plnotučné125 ml
Náplň
Žloutek6 ks
Cukr krupice113 g
Hladká mouka 5 lžic
Smetana ke šlehání237 ml
Vanilkový lusk 2 ks
Mléko plnotučné237 ml
Poleva
Čokoláda na vaření113 g
Smetana ke šlehání120 ml
Světlý kukuřičný sirup1 lžíce
Postup přípravy
Ve středně velkém hrnci za stálého míchání přivedeme vodu, máslo, cukr a sůl k varu. Když se směs začne vařit, přidáme mouku a stále mícháme.
Když se těsto začne odlepovat od stěn hrnce, odstavíme z plotny. Těsto necháme vychladnout.
Do vychladlého těsta zašleháme vejce.
Těsto pak dáme do cukrářského sáčku. Plech vyložíme pečícím papírem a začneme dělat podlouhlé válečky asi 5 cm od sebe. Válečky: 11 cm délka, 1,25 šířka. Na válečky jemně stříkneme vodu, opravdu jen malé krůpěje.
Pečeme okamžitě v předehřáté troubě na 220 °C po dobu 25-30 minut. Prvních 15 minut troubu neotvíráme, trubičky by nenaběhly. Pečeme dozlatova.
Po upečení vypneme troubu a necháme 5 minut v troubě odpočívat.
Vyndáme z trouby a na konci každé trubičky uděláme ostrým nožem dírku k uvolnění páry a necháme odpočinout.
Na krém si vezmeme hrnec a na mírném ohni přivedeme k varu mléko, smetanu a vanilkové lusky. Odstavíme, přikryjeme a necháme louhovat 10 - 12 minut.
V malé misce rozšleháme spolu žloutky a cukr do hladké směsi. Přidáme mouku a nadále šleháme do hladka.
Vanilkové lusky vyjmeme z horké směsi mléka. Postupně nalijeme horké mléko do vaječné směsi. Mícháme směs dohladka. Krém vlijeme zpět do hrnce a přivedeme k varu, neustále mícháme a vaříme 2 minuty. Krém nalijeme do misky a přikryjeme folii. Dáme do chladu odpočinout.
Vyndáme krém z lednice a ještě trochu rozšleháme elektrickým šlehačem. Naplníme jím cukrářský sáček. V každé trubičce je již otvor po noži. Vezmeme špejli a otvor krouživým pohybem trošku rozevřeme. Díru nožem uděláme i na druhé straně trubičky. A zase otvor po noži trochu pootevřeme špejlí.
Krémem v sáčku pak plníme trubičky.
Na polevu si nalámeme čokoládu na kousky a vložíme do misky. V hrnci přivedeme smetanu k varu. Odstraníme z plotny a přidáme kukuřičný sirup a dobře promícháme. Následně horkou smetanu nalijeme do misky s čokoládou a necháme bez míchání stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak teprve začneme míchat a vše spojovat, dokud hmota nebude krásně hladká a lesklá.
Polevou děláme proužky na každé naplněné trubičce. Francouzské smetanové eclairs podáváme vychlazené.
No hlavně je to úplně jedno. Přesné gramy jsou dost k ničemu, když je současně v receptu 6 žloutků (každý žloutek může být jinak velký a těžký) a 5 lžic mouky, přičemž každý může mít tochu jinou lžíci a nabrat ji jinak vrchovatou.
Prostě to navažte tak nějak zhruba, když se netrefíte do přesného gramu a mililitru, tak se nic nestane.
Radka-Radecka
nemohu vyzkoušet
113 g nenavážím
a
237 ml neodměřím.
Nemám tak přesnou váhu a odměrku.