Banana bread, neboli banánový chlebíček, má v anglosaském světě dlouhou tradici. Jeho stávající popularita však již nemá hranic. Proč? Protože je opravdu výtečný, vláčný a zužitkujeme do něj banány na pokraji životnosti. Perfektně se hodí ke kávě i k čaji, přijde vhod také jako rychlá snídaně nebo svačina.
- Tvar banánovému chlebíčku můžeme dodat podle svých možností: Skvěle chutná z hranaté formy na chléb, srnčího hřbetu, jako buchta na plech či nedělní bábovka nebo dokonce jako velikonoční beránek.
- Když upečený chlebíček opatříte čokoládovou polevou nebo vrstvou máslového krému, získáte dezert de luxe, kterým potěšíte každého oslavence.
- Suroviny do těsta lze také snadno upravovat: Skvělý je i z bezlepkové nebo celozrnné mouky, můžeme ubrat cukr - samy banány těsto osladí nebo použít jiné sladidlo. Do těsta se hodí také ořechy, rozinky či jiné sušené ovoce nebo kousky čokolády.
- Banánový chlebíček vydrží vláčný několik dní, dá se snadno zamrazit a hodí se i na cesty.
-> Přezrálé banány snadno proměníte ve fantastickou zmrzlinu

Hnědé banány jsou poklad, ne odpad
Banány, které mají tmavou slupku a měkký vnitřek často považujeme za špatné. Pravdou ale je, že právě v tomto stavu jsou nejvhodnější na pečení.
Přezrálé banány mají vyšší obsah cukrů a intenzivní aroma, čímž dodávají chlebíčku výraznou chuť. Pokud nemáte po ruce ty správně "staré" banány, můžete jejich zrání urychlit tak, že je na pár minut vložíte do trouby rozehřáté na 150 °C.
Recept na nejlepší banánový chlebíček
Na přípravu potřebujete pár základních surovin, většinu z nich máte pravděpodobně doma:
- 2-3 přezrálé banány
- 200 g hladké nebo polohrubé mouky
- 50 g cukru (medu nebo javorového sirupu)
- 80 ml oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
- špetka soli
- podle chuti ořechy, čokoláda, skořice, vanilka, rozinky
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180 °C a vymažeme formu na chlebíček.
- Banány rozmačkáme vidličkou na kaši.
- Ve větší míse smícháme suché ingredience (mouka, cukr, soda, sůl).
- Přidáme banány, olej, vejce, případně ořechy/rozinky a dobře promícháme.
- Hotové těsto nalijeme do připravené formy.
- Pečeme 50–60 minut, dokud nebude povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
-> Jak upéct bábovku, aby byla vláčná? Rychlý průvodce pro pekařské nadšence

Do těsta můžeme dál přidat
- Ořechy: Vlašské, pekanové nebo lískové ořechy dodají upečenému chlebíčku texturu.
- Čokoládu: Kousky čokolády vždycky potěší, když na ně v soustu narazíme.
- Sušené ovoce: Rozinky, brusinky nebo nasekané sušené švestky některé kousnutí příjemně prosladí.
- Koření: Skořice, muškátový oříšek či kardamom učiní banánový chlebíček ještě voňavějším.
Uvařte si s námi
Recepty na banánový moučníky, které by vám neměly ujít:
Banánový chléb s ořechy

Zdravý banánový chlebíček

Veganský banánový chlebíček s čokoládou

Banánový chlebíček s ořechy

Banánový kakaový chlebíček
