
Cuketa je vděčná surovina, která se v kuchyni nikdy neztratí. Když se urodí ve větším množství, přichází na řadu nejen zavařování a pečení, ale i cuketové polévky. Máme pro vás několik osvědčených receptů – od klasických cuketových krémů přes výrazné variace s česnekem, sýrem nebo bramborem až po letní asijské dobroty.
Cuketová sezóna nás často zaskočí svou štědrostí. Mladé cuketky jsou ideální na gril, středně velké můžeme schovat do perníku s cuketou nebo cuketových placek. Přerostlé kousky se hodí do cuketové polévky.
Polévky z cukety patří k těm nejjednodušším a zároveň nejvšestrannějším způsobům, jak tuto sezónní zeleninu zpracovat. Cuketová polévka může být jemná, krémová, i pikantní nebo jinak výrazná.
Pojďme se podívat na konkrétní varianty, které stojí za vyzkoušení.
1. Cuketová polévka s bramborem
Tahle verze je sázkou na jistotu. Pokrájená zelenina s cuketou se nejdřív orestuje a pak povaří. Výsledkem je jemná, krémová cuketová polévka s bramborem, která zasytí a přitom nezatíží žaludek.
Cuketová polévka se sýrem je ideální pro začátečníky. Na tuku orestujeme cibuli a na kostky nakrájenou cuketu, přidáme vodu, osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Přidáme tavený sýr a mícháme, dokud se nerozpustí.
Zeleninový krém z cukety a hrášku s sebou nese vůni orientu. K cibuli a česneku přidáme kari koření, lehce orestujeme, pak vložíme cuketu a zalijeme vývarem. Skvělá volba pro všechny, kdo chtějí něco trochu jiného než klasickou českou chuť.
Netypická, ale velmi efektní varianta. Polévka se připravuje podobně jako základní cuketový krém, přelije se do ohnivzdorné misky, posype se sýrem a krátce zapeče v troubě.
Lehká zeleninová polévka s výraznou chutí kopru. Cuketu nakrájíme na kostičky, povaříme ve vodě se solí, přidáme jíšku z másla a mouky a nakonec ochutíme octem a nasekaným čerstvým koprem.

Jednoduchá a sytá polévka, která se obejde bez vývaru i mixování. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nastrouhanou cuketu a krátce orestujeme. Poté zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu, ochutíme solí a pepřem a vaříme jen pár minut.
Tato polévka se připravuje klasicky vařením, ale podává se studená – ideální do horkých letních dnů.
Na olivovém oleji zpěníme cibuli a česnek, přidáme na plátky nakrájenou cuketu a krátce opečeme. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut doměkka. Poté vše rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu a necháme vychladnout.
Recepty na cuketovou polévku, které by vám neměly ujít:
Polévka z cukety, mrkve a brambor
Hustá krémová cuketová polévka
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena