Gratinovaná francouzská cibulačka

Poměrně jednoduchý francouzský recept, jehož výsledkem je lahodná polévka, kterou nic nezkazíte. Francouzská cibulačka je vhodná prakticky pro každou příležitost.


4.516x
75 min
1×

Postup přípravy

Cibule nakrájíme třeba na kroužky a necháme na osoleném másle restovat v hlubším velkém hrnci za občasného míchání, dokud nebudou chytat zlatavou barvu. Poté přidáme 2 - 3 dl suchého bílého vína, které necháme téměř vyvařit (asi 15 - 20 minut) a občas nahlédneme. Poté poprášíme moukou, tím se nám vytvoří jíška, přidáme vývar a zamícháme. Vývar může být jak hovězí, tak drůbeží.

Vzápětí vložíme do hrnce svazek bylinek (rozmarýn, tymián, petržel) svázaných k sobě, ovšem pokud nemáme čerstvé, přidáme klasicky sušený drhnutý tymián a rozmarýn. Přivedeme k varu, poté ztlumíme a vše necháme na mírném plameni probublávat asi 20 - 30 minut spolu s bobkovým listem, aby se nám chutě a aroma bylinek krásně propojilo. Ve finále polévku dosolíme a dopepříme.

Mezitím bagetu nakrájíme kolečka a osmahneme na másle dozlatova. Jakmile je polévka hotová, nalijeme ji do misek, přidáme pár kusů opečené bagety a posypeme nastrouhaným sýrem (nejlépe comté). Samozřejmě můžeme použít i ementál, to už záleží na vaší ochotě do pokrmu investovat.

Misky s francouzskou cibulačkou vložíme do trouby pod gril rozpálený na 200 °C, dokud se nevytvoří ze sýra zlatavá krusta. Jakmile se tak stane, můžeme si pogratulovat, máme hotovo a podáváme. Čas věnovaný vaření opravdu stojí za to.

Gratinovanou francouzskou cibulačku ihned podáváme.
user-icon

autor M4H0NY


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Gratinovaná francouzská cibulačka

Zpět na recept