
Chcete překvapit a potěšit nějakou sladkou dobrotou, která nezabere hodiny příprav, nevyžaduje preciznost francouzského cukráře a přitom omráčí? Zkuste dezert do skleničky nebo pohár! Poskládáte je snadno, recept nikdy nemusíte striktně dodržet a výsledek bude perfektní. Stačí přitom pár surovin trochu fantazie – a sladké překvapení je na světě. Někdy tak příjemně zužitkujete nepovedenou bábovku nebo odřezky z korpusu.
Nepečené dezerty do skleničky spojují jednoduchost s elegancí. Směle se hodí na oslavu, romantický večer nebo jen mlsání k televizi.
Dezerty do skleničky mají velkou výhodu v tom, že jsou pro jednoho. Jejich velikost proto můžeme přizpůsobit věku či chuti strávníků, případně stavu našich zásob.
I když do nich použijeme úplně běžné suroviny, přesto budou působit slavnostně a jedinečně. Navíc se při jejich přípravě obejdeme bez trouby a pečení a v chladničce pohodlně vydrží až do snědení.
-> Perfektní šlehačka aneb Jak správně vyšlehat smetanu do tuha
Každý dobrý dezert do skleničky je založený na kontrastu chutí a struktur – to je to, co z obyčejných surovin udělá luxusní zážitek. Laicky řečeno, něco křupne, něco jemně a sladce pohladí, něco svou nakyslostí osvěží, něco překvapí a všechno dohromady udělá v puse bohatý festivalový zážitek.
-> Jako za starých časů: Sladké domácí poháry 8x jinak
Typicky má takový dezert tři až čtyři základní složky:
Čím víc si pohrajeme s texturami a konzistencemi – hedvábný krém, proleželé sušenky, ořechy v karamelu, lepkavý sirup či ovocný rozvar nebo třeba karamelová poleva, pár kapek alkoholu, tím lepší zážitek bude při každé lžičce a hlavně - každá bude trochu jiná.
-> Dezerty ze zakysané smetany: Nejlepší recepty na pečené koláče i chlazené zákusky
Připravte si dezerty v předstihu – ideálně večer, aby se chutě propojily a vlhkost prolnula sušenkami.
Používejte spíš menší skleničky – stačí 200–250 ml, dezert pak působí elegantně, člověk se jím nepřejí a není těžký na večerní mlsání.
Zužitkujte zbytky – odřezky s korpusu, starší bábovka, nevydařený piškot? Rozdrobte je a použijte do pohárů. Tyto zbytky lze taky zamrazit a použít je až přijde čas na dezerty ve skleničce.
Hrajte si s dekorací – lístek máty, hoblinky čokolády, ořechy, poleva, ovocné coulis nebo čerstvé ovoce navrch vždy umocní vizuální dojem.
Recepty do skleničky, které by vám neměly ujít:
Ovocný pohár s mascarponovým krémem
Jogurtový pohár s horkými malinami
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena