Zakysaná smetana má v domácí přípravě dezertů své čestné místo. Dezertům dodává vláčnost, jemnou nakyslost a krémovost. Jak ji správně použít, čemu se vyvarovat a které dezerty se zakysanou smetanou stojí za vyzkoušení?
Zakysaná smetana je k nezaplacení hlavně díky schopnosti v chladu tuhnout a dodat sladkému dezertu jemnou kyselost. Skvěle se hodí do těst, kterým propůjčuje vláčnost. Můžete ji přidat rovnou do těsta na koláče, bábovky nebo muffiny, kde nahradí část tekutin a dodá chuť. Použít zakysanou smetanu můžete i jako koláčovou náplň podobně jako tvaroh.
Přírodní vepřové kotlety s rychlou omáčkou z výpeku jsou sázkou na jistotu. Jejich příprava je jednoduchá a vyžaduje jen minimum surovin.
Báječně se hodí do krémů i jako základ pohárů a jiných dezertů do skleničky.
Zakysaná smetana je tradiční mléčný výrobek, který vzniká fermentací sladké smetany působením mléčných bakterií. Tímto procesem se z ní stává mírně kyselá, hustá krémová přísada, která se skvěle hodí do slaných jídel i do dezertů.
TIP: Pokud zakysanou smetanu mícháte s horkými ingrediencemi, dbejte na to, abyste ji nevytáhli rovnou z chladničky, měla pokojovou teplotu. Tím předejdete jejímu sražení.
Zakysaná smetana se hodí do mnoha dezertů, ať jednoduchých nebo sofistikovanějších.
Vyzkoušejte skvělé buchty na plech k víkendové kávě, třeba zákusek se zakysanou smetanou, pudinkové řezy se zakysanou smetanou nebo koláč se zakysanou smetanou.
Úspěch jistě zaznamenáte i s perníkem se zakysankou nebo bublaninou s kysanou smetanou.
Mezi oblíbené stálice letních rodinných oslav patří piškotový dort se zakysanou smetanou a ovocem. Jde o snadný nepečený dezert, který zvládnou připravit i děti. Je třeba však počítat s tím, že před podáváním potřebuje strávit nějaký čas v chladu, aby ztuhnul.
Se zakysanou smetanou vždycky rychle a jednoduše vykouzlíte něco dobrého chlazeného ve skleničce, třeba pohár s horkými malinami nebo sváteční pohár.
Recepty na dezerty ze zakysané smetany, které stojí za to vyzkoušet:
Kakaový koláč ze zakysané smetany
Dort ze zakysané smetany a želé
Skořicovo-vanilkový koláč se zakysanou smetanou
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena