Recept na koláč z listového těsta, jablek a náplně ze zakysané smetany.
Hodnocení
4.8
/ 5 (22x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Náplň
Vejce4 ks
Jablko800 g
Citron1 ks
Zakysaná smetana500 g
Třtinový cukr80 g
Ostatní
Listové těsto300-400 g
Podle chuti
Skořicový cukr
Postup přípravy
Listové těsto vyválíme na placku, kterou vyložíme větší koláčovou formu (o průměru cca 25 cm) a vytvarujeme zvýšené okraje. Dno několikrát propíchneme vidličkou, aby během pečení netvořilo bubliny.
Z neoloupaných jablek odstraníme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky. Jablíčka rozložíme na těsto.
Zakysanou smetanu rozšleháme společně s cukrem, vejci a nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu.
Smetanovou náplň nalijeme na jablka.
Božský jablečník vložíme do silně vyhřáté trouby, po chvíli teplotu snížíme a zvolna dopečeme, až je povrch zlatavý.
Ještě teplý koláč posypeme skořicovým cukrem a podáváme. Božský jablečník chutná ke kávě i čaji, nepohrdne jím ani návštěva.