
Léto bez leča? Ani náhodou! Tohle jednoduché jídlo patří mezi stálice české kuchyně. Oblíbené jsou klasické verze jen z rajčat a paprik, i varianty s klobásou nebo cuketou. Lečo zkrátka není jenom jedno. Vysvětlíme také, jak ho připravit a čím se liší od shakshuky nebo ratatouille
Klasické lečo patří mezi symboly českého léta, je to jídlo typické svou jednoduchostí a sezonností. Základem jsou tři suroviny: papriky, rajčata a cibule.
Možností, jak lečo připravit, je však nepočítaně. A přestože receptura často vyvolává prudké vášně, žádný způsob přípravy není správný nebo špatný. Lečo vaříme takové, jaké ho máme rádi.
-> Jak využít zeleninu ze zahrádky? Zkuste recept na pravé maďarské lečo
V Maďarsku, domovině leča, se tradičně se připravuje velmi podobně, ale s větším důrazem na chuť paprik. Do maďarského leča se používají se hlavně tenkostěnné bílé maďarské papriky a často i špetka sladké papriky mleté. Papriková klobása je samozřejmostí.
I v Maďarsku se vajíčka běžně do leča přidávají, ale je to spíš otázka chuti a zvyku – někdo na ně nedá dopustit, jinde je vynechají úplně.
Maďarské lečo s pravou ostrou čabajskou klobásou a vejci
Do leča můžeme přidat i další zeleninu. Oblíbená je cuketa, lilek, fazolky. Vzniknou tak nové chuťové kombinace a jídlo získá na sytosti i výživové hodnotě.
Shakshuka je oblíbený pokrm, který pochází z Blízkého východu. Leču je principálně velmi podobná - jde o dušená rajčata, papriky s vejci. Používá se však do něj víc koření (římský kmín, paprika, chilli), a zelenina je víc rozvařená, až skoro do omáčky.
Ratatouille je francouzská zeleninová směs, kde hraje hlavní roli lilek, cuketa, paprika, rajče a cibule. Vše se dusí nebo zapéká, často každý druh zvlášť, a pak spojuje. Často se podává jako příloha.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena