Jak využít zeleninu ze zahrádky? Zkuste recept na pravé maďarské lečo

Jak využít zeleninu ze zahrádky? Zkuste recept na pravé maďarské lečo

Víte, že pravé maďarské lečo se připravuje bez vajec? Základem je kvalitní zelenina, maďarská klobáska a mletá paprika. A výsledek? Mizí z pánve bleskovou rychlostí, jak je dobré. FOTORECEPT krok za krokem.

58085×

Recept na pravé maďarské lečo krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na 4 porce maďarského leča budeme potřebovat 1 kg bílých paprik, 500 g zralých rajčat, 2 - 3 velké cibule (cca 500 g), 200 - 250 g maďarské klobásy, 2 - 3 lžíce oleje nebo sádla, 2 rovné lžíce maďarské mleté papriky, dále sůl a mletý barevný pepř podle chuti. 

2) Cibule oloupeme a nakrájíme na větší kostky. 

3) Papriky očistíme a nakrájíme na větší kousky, stejně tak rajčata. 

4) Na velké a hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejeme olej (ještě lépe sádlo) a cibuli necháme zesklovatět. Přisypeme papriky, osolíme a opepříme.

Papriku s cibulí opékáme cca 10 - 15 minut za občasného promíchání. 

5) K opečené paprice vsypeme rajčata. 

6) Nezapomeneme přidat na kolečka nakrájené klobásky. Celou směs na lečo lehce promícháme, přikryjeme pokličkou a dalších 15 minut podusíme.

7) Na závěr lečo dochutíme maďarskou mletou paprikou a necháme pár minut probublat (už bez pokličky).

8) Pravě maďarské lečo podáváme s čerstvým chlebem. 

Tipy k přípravě maďarského leča bez vajec

Lečo při přípravě mícháme jen zlehka, aby kousky zeleniny zůstaly celé, nikdy nešetříme na cibuli a mletou papriku přidáváme opravdu až na poslední chvíli, vařením ztrácí chuť.

Vejce do pravého leča sice nepatří, ale pokud máte rádi českou klasiku v přípravě tohoto pokrmu, stačí do hotového leča rozklepnout 2 - 3 celá vejce, promíchat, prohřát a servírovat. Doporučujeme však vyzkoušet bezvaječnou variantu, je o mnoho lepší. 

Pravé maďarské lečo a finanční náročnost

Kilo bílých paprik nás vyjde přibližně na 30 Kč, rajčata s cibulí a kořením na 30 Kč, klobása je nejvyšší položkou - v uvedené váze vyjde asi na 70 Kč. Čtyři porce pravého maďarského leča nás tak bude stát zhruba 130 Kč. 

Další recepty na lečo najdete tady 

Když milujete lečo: Zkuste skvělou variantu z cukety!

Máte rádi lečo? Co takhle vyzkoušet variantu z cukety, ve které nechybí kousky slaniny a klobásky? Cuketové lečo je chuťově výborné a na přípravu víc než snadné. FOTORECEPT krok za krokem.

Když

Odlehčete jídelníček: Zelenina jako hlavní surovina

Nemusíte být nutně vegetariánem, abyste do jídelníčku častěji vpustili zeleninu - pro silnější imunitu i dobrý pocit, že děláte něco pro své zdraví. Navíc při přípravě těchto hlavních chodů ušetříte, protože spotřebujete zbytky surovin z lednice i spíže, přitom nasytíte celou rodinu.

Odlehčete

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz