Měkké, rozpadající se na jazyku a nekonečně variabilní – takové jsou domácí muffiny. Připravují se z litého těsta a jednotlivé bábovičky se fantasticky hodí k snídani, svačině i na oslavu. Víte, čím se liší od cupcaků nebo anglických muffinů? A které recepty jsou nejoblíbenější?
Základní těsto na muffiny zvládne každý, protože právě v jednoduchosti se ukrývá kouzlo.
Do jedné mísy připravíme suché suroviny, do druhé tekuté a pak je společně krátce promícháme. Vzniklým litým těstem plníme papírové košíčky v plechu na muffiny a upečeme.
Po upečení získáme nadýchané bábovičky, které můžeme obměňovat na desítky způsobů. S ovocem, kousky čokolády, ořechy, mákem, semínky, plněné uvnitř, sypané máslovou drobenkou... V zásadě můžeme použít jakékoli těsto, které bychom použili k pečení bábovky.
-> Jak upéct bábovku, aby byla vláčná? Rychlý průvodce pro pekařské nadšence
Než se ale pustíte do pečení, pojďme si udělat jasno v pojmech.
Muffiny, tak jak je známe u nás, jsou sladké mini bábovky a obvykle se pečou v papírových košíčcích.
Anglické muffiny jsou úplně jiný druh pečiva. Pocházejí z Británie, připravují se z kynutého těsta a nejsou primárně sladké.
A cupcakes? To jsou malé dortíky zdobené hojnou vrstvou krému. Zdobené cupcakes jsou vizuálně atraktivní, hodí se proto na oslavy i svatby - zatímco muffin je v porovnání s ním civilní nedělní buchta k svačině.
-> Originální recepty na cupcakes - vypadají i chutnají božsky!
Klasikou jsou sladké muffiny s borůvkami, jablky, čokoládou nebo banány, které přidáme rovnou do těsta.
Skvěle se hodí i skořice, vanilka, kakao nebo nasekané ořechy. Efektní jsou čokoládové muffiny s kousky čokolády nebo mramorové muffiny kombinující světlé a tmavé těsto.
Suché suroviny:
Tekuté suroviny:
Nejoblíbenější recepty na muffiny na našich stránkách:
Výborné jednoduché muffiny jsou sázkou na jistotu. Připravíme je z pár základních surovin a výsledek je skvělý.
Muffiny s kousky čokolády jsou oblíbené pro svoji božskou chuť, vláčnost a jednoduchost. Kousky čokolády se při pečení roztečou a vytvoří malé sladké ostrůvky, do kterých je radost se zakousnout.
Jogurtové muffiny jsou mimořádně vláčné. Hodí se k nim maliny, jahody nebo třešně, čokoláda nebo nasekané oříšky.
Spojení intenzivní citronové chuti a celého máku je fantastické. Citronovou šťávu i kůru spolu s celým mákem přidáme do těsta, po upečení je můžeme zdobit - podobně jako makovec - lehkou citronovou polevou.
Strouhaná nebo nakrájená jablka těsto zvláční a drobenka navrchu dodá muffinu křupavost a máslovou chuť. Můžeme přidat rozinky nebo ořechy.
Recepty na muffiny, které by vám neměly ujít:
Veganské jahodové muffiny s mandlemi
Dvojbarevné muffiny z mikrovlnky
Banánové muffiny s pekanovými ořechy
-> Pečeme s meruňkami: Recept na meruňkové muffiny krok za krokem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena