
Plněné papriky v rajské omáčce jsou jedním z nejvděčnějších jídel české kuchyně. Kombinace mletého masa, rýže a nasládlé omáčky voní domovem a chutná i druhý den. V článku najdete osvědčený recept i tipy, jak si tuhle klasiku upravit podle sebe.
Plněné papriky v rajské omáčce jsou běžným jídlem české kuchyně. Nejčastěji se paprikové lusky připravují ze světlých tenkostěnných paprik, které se plní směsí mletého masa, vařené rýže a někdy i namočeného bílého pečiva.
-> Rychle a snadno: 8 skvělých a jednoduchých receptů z mletého masa
Základ sladké rajské omáčky tvoří rajčatový protlak nebo pasírovaná rajčata, cibule a koření jako bobkový list, nové koření a někdy hřebíček. Sladkost omáčce dodává cukr.
Omáčka se vaří zvlášť a papriky se v ní dusí. Plněné paprikové lusky lze také předem opéct nebo zapéct v troubě. Plněné papriky se tradičně podávají s houskovým knedlíkem nebo s rýží, případně těstovinami.
-> Oblíbené retro: Jak se dělají plněné papriky a proč se do nich přidává rýže?
Budeme potřebovat 4 - 5 větších bílých paprik, 1 cibuli, 400 mletého masa (třeba vepřové plecko), 1 - 2 vejce, 2 - 3 lžíce uvařené rýže, sůl, majoránku a mletý černý pepř.
Na rajskou omáčku si připravíme 400 ml rajského protlaku, 4 větší rajčata, 1 cibuli, 1 lžíci hladké mouky, 1 - 2 bobkové listy, 50 g másla, vývar na podlití, sůl, cukr, hřebíček a pár kuliček nového koření.

Rajčata nařízneme do kříže, ponoříme do vroucí vody, vyjmeme a opatrně zbavíme slupky.


Rajčata nakrájíme na drobné kostičky.

Cibuli oloupeme a zapíchneme do ní pár hřebíčků. Na másle osmahneme lžíci mouky, zalijeme rajským protlakem, který zředíme trochou vývaru. Přidáme rajčata, připravenou cibuli, bobkový list, nové koření a asi 10 minut povaříme. Rajskou omáčku podle chuti osolíme a osladíme.

Papriky omyjeme, odřízneme vršek a z vnitřku vydlabeme semínka. Někdo peče papriky i s vrškem, který na naplněné papriky přiklopíme.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Odstavíme z tepla, vmícháme maso, vejce a rýži. Směs na plněné papriky osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou.

Směs pořádně promícháme.

Papriky naplníme směsí až po okraj. Můžeme si pomoci druhým koncem vařečky.

Naplněné papriky uložíme do pekáčku a zalijeme připravenou rajskou omáčkou.


Plněné papriky s rajskou omáčkou pečeme na 180 °C asi 60 minut.
Před podáváním z omáčky vyjmeme cibuli, bobkový list a kuličky nového koření.

Plněné papriky na talíři přeléváme rajskou omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem, případně dušenou rýží.

Recepty na plněné papriky, které se mohou hodit:
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Plněné papriky s mletým masem a rajskou omáčkou
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.

Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.

Veganské plněné papriky s rajčatovou omáčkou krok za krokem
Tip na vydatný veganský oběd na způsob oblíbené české klasiky, který vás naučíme krok za krokem. Na recept budeme potřebovat jen pár surovin a základem je samozřejmě zelenina, rýže a tofu.

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena