Vaření.czReceptyPlněné papriky s rajskou omáčkou

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Tento recept zvládne i začátečník, není to tradiční recept, ale líbí se mi na něm, že jídlo chutná výborně a není potřeba nic pasírovat. Obvykle bývá maso v plněných paprikách bez chuti, v této rajské by se klidně dalo jíst i samotné, protože samo o sobě má chuť a omáčka je také skvělá. Doporučuji zkusit.


0.00x
75 min

Ingredience

nádivka

500 gmleté maso mix
4 lžičkysůl
3 lžíceuvařená rýže
1 lžičkadrcené chilli
1 lžičkakajenský pepř
5 stroužkůčesnek
1 hrstsmažená cibulka
1 hrstnať jarní cibulky
1 lžičkasměs koření na mletá masa
1 lžičkaprovensálské bylinky
2 lžícenastrouhaný parmezán

omáčka

3 lžícecukr
1 lžičkamletý černý pepř
5 kscelý pepř
4 lžícerajský protlak
7 ksbílá paprika
1 ksrajčatová pasata
1 lžičkaskořice
1 lžičkasušený tymián
5 kscelé nové koření
3 lžícehladká mouka

Postup přípravy

Do mletého masa (mix vepřového a hovězího) přidáme asi 3 lžičky soli, opepříme, přidáme půl lžičky chilli, koření na mleté maso asi 1 lžičku, osmaženou cibulku (3 lžíce), 5 prolisovaných stroužků česneku, hrst najemno nakrájené jarní cibulky, tři lžíce uvařené rýže, lžíci kvalitního protlaku (dražší, prodávaný v tubě), dvě lžičky cukru, lžičku bylinek (provensálské nebo petržel), dvě lžíce nastrouhaného parmazánu (volitelné, ale dodává to masu výbornou chuť). Vše důkladně promícháme a můžeme jít plnit papriky.

Paprikám nejprve odřízneme vršky (tam kde je stopka), rukou vyndáme vnitřek se semínky a snažíme se odstranit co nejvíce semínek (můžeme s paprikou poklepat, vypadnou). Lžičkou papriky naplníme. Poté vrátíme vršek papriky, připevníme ho pomocí železných grilovacích špejlí. Množství paprik se odvíjí od jejich velikosti. Používáme bílé papriky. Poté dáme papriky do velkého hrnce. V misce rozmícháme asi 4 lžíce kvalitního protlaku a jednu krabičku rajčatové passaty. Do toho přidáme: 1 lžičku soli, asi 3 velké lžíce cukru (podle chuti), 1 lžičku kajenského pepře nebo chilli, 1 lžičku skořice, lžičku tymiánu, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, 2 bobkové listy, lze přidat i hřebíček. Vše dobře rozmícháme. Přidáme k paprikám a zalijeme ještě uvařenou vodou tak akorát, aby to nebylo moc husté a papriky byly ponořené (lze použít vývar, ale není to potřeba).

Papriky přiklopíme a na mírném ohni vaříme, dokud papriky nezměknou. Když jsou papriky uvařené, vyndáme je z hrnce. V hrnečku si rozmícháme 3 lžíce hladké mouky se studenou vodou (pokud bychom použili horkou, mouka by se zdrcla). Důkladně promícháme, aby v omáčce nebyly hrudky. Omáčku dáme na střední plamen, za stálého míchání přiléváme mouku s vodou. Necháme provařit, ochutnáme, případně dochutíme.

Plněné papriky s omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem nebo s rýží. Recept by se dal podle mě i upravit pro vegetariána (papriky plnit třeba směsí z luštěnin či kuskusu).

Veganské plněné papriky s rajčatovou omáčkou krok za krokem

Tip na vydatný veganský oběd na způsob oblíbené české klasiky, který vás naučíme krok za krokem. Na recept budeme potřebovat jen pár surovin a základem je samozřejmě zelenina, rýže a tofu.

Veganské plněné papriky

user-icon

autor Akinna

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Plněné papriky s rajskou omáčkou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena