
Hlávka zelí, to je spousta dokonalého materiálu k vaření. A navíc stojí jen pár korun. V kuchyni čerstvé zelí snadno proměníme v nápadité křupavé saláty, sytou polévku, zapečené hlavní jídlo, klasickou přílohu i plněné závitky.
Hlávkové zelí je přesně ten typ suroviny, po které sáhneme, když potřebujeme za málo peněz hodně muziky.
V sezoně je zelí totiž levné, chutné a místo ve zdravém jídelníčku mu zajišťuje hlavně vysoký podíl vitamínu C.
Navíc se dobře skladuje – hlávka vydrží v chladu víc než týden, takže mít zelí doma po ruce je malá výhra, když chceme uvařit "z ničeho". V kuchyni je totiž zelí neskutečně univerzální.
-> Coleslaw: Levný zelný salát, který dobyl svět. Připravíte ho, než bys řekl švec
Začněme klasikou, která zvládne zužitkovat slušný kus hlávky. Zelí můžeme dobře kombinovat s další zeleninou všeho druhu - skvělá je mrkev, celer nebo třeba okurka.
Syrové zelí nakrájíme na nudličky, ochutíme olejem, octem či dresinkem, osolíme, opepříme. Když salát se zálivkou necháme odležet, zkřehne a ziská na chuti.
Když potřebujete levnou a sytou večeři, s polévkou z čerstvého zelí nešlápnete vedle.
Pro milovníky jídel z jednoho hrnce, je tu třeba zapečené zelí s brambory a klobásou nebo těstoviny se zelím a mletým masem.
Zelným závitkům se také říká holubky a je typický hlavně pro Slovensko, Ukrajinu, Polsko a Rusko.
-> Jak na zelné závitky plněné mletým masem? Recept krok za krokem
Dušené zelí je skvělou přílohou k masu, ať už zahuštěné nebo ne. Skvělé je jak červené, tak bílé.
-> Bramborové placky s červeným zelím: večeře, která vmžiku zmizí ze stolu
Dušené zelí, jak ho neznáte: S jablky, mangem i ve škubáncích
Pokud máte rádi dušené zelí, máme pro vás pár receptů, které doplní vaši kuchařku. Klasické bílé a červené dušené zelí obohatíme o jablíčko nebo mango, zelí použijeme k přípravě zelných škubánků a šišek, nechybí ani bramborové knedlíky, ke kterým zelí prostě patří.
Nejlevnější dávka zdraví: Proč se používá ke kvašení bílé zelí?
Vlastní kysané zelí nestojí mnoho úsilí. Stačí chuť, nadšení a... zelí! Přizvat můžete i děti, pomohou vám se šlapáním. Skvělí chuť domácí naložené zeleniny je nepřekonatelná. Salát z kysaného zelí vás provede sychravým obdobím s posílenou imunitou.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena