Recept na polévku z čerstvého bílého zelí. Je plná kostiček brambor a klobásky.
3-4 lžíce | olej |
1-2 lžíce | sůl |
5 ks | brambory |
1000 ml | voda |
2 lístky | bobkový list |
10 kuliček | nové koření |
1 ks | velká cibule |
1 lžíce | hladká mouka |
1000 g | bílé zelí |
10 kuliček | celý pepř |
1-2 lžíce | mletá sladká paprika |
2 ks | papriková klobása |
250 ml | mléko plnotučné |
1 lžíce | gulášová paprika |
1 lžíce | papriková vega (podravka) |
Zelí nakrouháme (nakrájíme) a odvážíme si kilo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, stejně tak i pikantní klobásu. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme ji zezlátnout. Vsypeme zelí a zalijeme polovinou vody. Až začne voda vařit, přidáme brambory, lžíci soli i koření a dolijeme zbylou vodu. Znovu uvedeme do varu a vsypeme klobásu. Za občasného míchání spolu vaříme asi 60 minut. Zelí vaříme doměkka a při míchání nakonec vyndáme nové koření, pepř i bobkový list. Pokud máme raději kyselejší zelňačku, přidáme lžíci octa, popřípadě citronové šťávy. V mléce rozmícháme vrchovatou lžíci mouky a sladkou papriku - kašičku nalijeme do polévky. Za občasného promíchání provaříme 10 minut a podle chuti přisolíme. Zelňačku z bílého zelí podle potřeby rozředíme mlékem (kysanou smetanou), lze použít také jen vodu. Zelňačku z bílého zelí podáváme s plátkem čerstvého chleba.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
autor Renata Hřebíčková
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena