Zelné fleky

Fleky se zelím patří mezi jednoduchá jídla, finančně nenáročná, přitom zasytí strávníka. Klasický recept.


4.25x
45 min
1×

Ingredience

2 lžícesůl
3 ksvejce
1 kscibule
10 dkgsádlo
9 lžicvoda
0.75 dkghrubá mouka
20 dkganglická slanina
0.5 hlávkyhlávkové zelí

podle potřeby

nudle

Postup přípravy

Nejprve na sádle osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky. Mezitím si nadrobno nakrájíme 1/2 hlávky zelí tak, že krájíme nejdříve po šířce hlávky dlouhé nudle a pak je nakrájíme jako cibulku (nadrobno). Nakrájené zelí na vále posypeme solí, aby se vyplakalo. Na osmaženou cibuli přidáme k dušení vyždímané zelí a dusíme bez podlévání, případně ještě přidáme trochu sádla (oleje). Když je zelí měkké, nekřupe, tak dáme vařit do osolené vody nudle. K tomu připravíme fleky ze 3 vajec a asi ze 3/4 kg hrubé mouky. Fleky připravujeme tak, že si nasypeme na vál hromádku mouky, do důlku rozklepneme vejce a přidáme asi 3 polévkové lžíce vody. Tak postupujeme u každého vejce. Připravená těsta vyválíme na pláty, ne tak slabé těsto jako u nudlí do polévky, ale silnější jako mají být fleky. Pláty necháme schnout, pak je rozkrájíme na pruhy asi 5 cm široké a z toho krájíme trojúhelníky. Fleky vaříme v osolené vodě cca 8 minut. Po scezení fleky smícháme společně se zelím a trochu ještě osolíme podle vlastní chuti, aby nebylo jídlo jalové. Pro zlepšení chuti opražíme slaninu a do zelných fleků ji zamícháme. Zelné fleky podáváme jako hlavní chod.
user-icon

autor Vlaďka

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Zelné fleky

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena