
Uvařit vejce a připravit z nich pomazánku je snadné a rychlé. Proto ji často podáváme k večeři i ve svačinách. Velkou parádu s ní uděláme vždy, když tzv. „nemáme doma nic k jídlu". Potěšíte s ní totiž většinu strávníků, pokud ne rovnou všechny. Co do vajíčkové pomazánky patří? Čím ji můžeme obohatit, jak ji vylepšit a obejdete se bez majonézy? Všechny odpovědi máme.
Pomazánka z vařených vajec se skvěle hodí k snídani či svačině i jako součást pohoštění v podobě chlebíčků a jednohubek.
Jednoduchá příprava, dostupnost surovin a různorodost činí z vajíčkové pomazánky skvělý pokrm pro každou příležitost. Rozhodně patří mezi nejoblíbenější pomazánky na českých stolech!
-> Snadno a levně: Famózní tvarohové pomazánky za pár korun
5–6 vajec
100 g žervé nebo majonézy
1 lžičku hořčice
1 malou cibuli
sůl a pepř podle chuti
pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu
-> Jak uvařit vejce natvrdo krok za krokem
Pokud chceme pomazánku trochu osvěžit, můžeme přidat jemně nakrájenou cibuli nebo pokrájenou kyselou okurku.
Na spojení pomazánky můžeme použít pomazánkové máslo, tvaroh, krémový sýr (žervé), majonézu i změklé máslo.
Vajíčkovou pomazánku můžeme podávat na různých typech pečiva – na klasickém chlebu, topince, bagetě. Výborně chutná také na plátcích okurky nebo v lodičkách z papriky jako lehká svačinka pro milovníky nízkosacharidových pokrmů. Můžeme ji využít jako náplň do plněných vajec, nebo jí namazat chlebíčky.
-> Nejlepší recepty na rychlé pomazánky
Hlavním rozdílem mezi vajíčkovou pomazánkou a vajíčkovým salátem je konzistence a způsob podávání.
Vajíčková pomazánka je víc krémová, suroviny do ní se krájejí na drobno, a maže se na pečivo. Vajíčkový salát je víc strukturovaný, suroviny se do něj mohou krájet na větší kusy. Salát se podává obvykle samostatně na talíři s pečivem na straně.
Recepty na vajíčkovou pomazánku, které by vám neměly ujít:
Vaječná pomazánka s taveným sýrem
Vajíčková pomazánka se sardinkou
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena