Železo je životně důležitá minerální látka. Podle světové zdravotnické organizace WHO trpí 600-700 milionů osob nedostatkem železa, to znamená, že mají nízký příjem tohoto minerálu ve své stravě. Jak železo dostat do těla a svého jídelníčku mnohem častěji?
Železo je nezbytnou součástí hemoglobinu, který zajišťuje přenos kyslíku do všech tělesných buněk. Je důležitý pro růst tkání, zvyšuje odolnost proti nemocem, pokožce dodává přirozený a zdravý vzhled a brání nadměrné únavě. Nejbohatším zdrojem je červené maso, dále tučné ryby, tmavé maso kuřat a krocanů, některé druhy ořechů, semen, listová zelenina, obohacené cereální snídaně.
Nedostatkem železa jsou ohroženy především ženy v těhotenství, při kojení a při silné menstruaci. Také u vegetariánů, dětí a adolescentů je třeba dohlížet na dostatečný přísun železa. Prvotním příznakem nedostatku železa je únava a celková ochablost. Absence tohoto minerálu vede ke vzniku anémie (chudokrevnosti). Negativně to ovlivňuje funkce mozku - zhoršení paměti a schopnosti se učit. V těhotenství to způsobí nedostatečný vývoj mozku dítěte. U starších osob nedostatek v potravě a nedostatečná schopnost stárnoucího trávícího traktu absorbovat železo z potraviny snižuje práh vnímání bolesti i odolnost organismu proti různým infekcím.
V prvé řadě je důležité vědět, jaká je doporučená denní dávka. U muže je to 10 mg a u žen 15-18 mg, v těhotenství až 30 mg. Příjem železa by měl být v optimální dávce. Mějte na paměti, že předávkování železem může být rizikovým faktorem srdečních onemocnění a infarktů.
Lidský organismus absorbuje železo různě. Absorbce železa z obilovin, zeleniny a ovoce je podstatně nižší než z masa. Proto kombinujte rostlinné zdroje obsahující železo (absorbce 10 %) s živočišnými zdroji, z nichž se železo vstřebává ze 40 %. Jezte proto brokolici s hovězím masem, špenát s kuřecím masem či s tučnou rybou nebo čočkovou polévku s masem krůtím. Tabulka potravin s vysokým obsahem železa / železo (mg/100g).
kuřecí játra |
9 |
hovězí maso |
3 |
kuřecí a vepřové maso |
1 |
tuňák |
2 |
sušené meruňky |
3 |
rozinky |
4 |
špenát |
2 |
syrová brokolice |
2 |
hrách |
2 |
ovesné vločky |
7 |
kukuřičné lupínky |
7 |
celozrnný chléb |
2 |
kvasnice |
5 |
pšeničné klíčky |
9 |
Máte pocit, že jste stále unaveni a nemáte na nic náladu, zkuste do svého jídelníčku zařadit potraviny s vyšším obsahem železa.
Dušený špenát z čerstvých listů
(doba přípravy 1 hod )
Brokolicový letní salát
(doba přípravy 1 hod )
Nejlepší játra
(doba přípravy 20 min )
Návod, jak opéct topinku, aby křupala a uvnitř byla měkká
Ve spolupráci s IHNED.cz a šéfkuchařem Václavem Fričem vám přinášíme návod na přípravu křupavé, přitom měkké topinky. Věděli jste, že nejlepší chléb na topinky je 2 -3 dny starý?
Recept na dušený špenát z čerstvých listů krok za krokem
Zapomeňte na školní jídelnu a připravte se na zcela jiný chuťový zážitek. Tento špenát z čerstvých listů je základem také pro klasický dušený špenát. Podle fotonávodu jej zvládne každý.
Úvodní foto: Pixabay.com
Autor:admin_vareni