Dušený špenát z čerstvých listů

Špenát je důležitý svým obsahem železa, je bohatý i na další minerály a vitamíny. V našem jídelníčku by určitě neměl chybět.


4.386x
60 min
12×

Postup přípravy

Špenát důkladně propereme ve studené vodě, necháme okapat, zbavíme kořínků a jemně nasekáme. Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět. Pak k ní přisypeme nasekaný špenát a posolíme. Zalijeme vodou tak, aby byl špenát ponořený a za občasného promíchání dusíme, dokud špenát nezměkne.

Zatím si připravíme jíšku: Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme hladkou mouku a smažíme, než mouka zrůžoví.

Horkou jíšku rozšleháme ve studeném mléce a nalijeme ji do podušeného špenátu. Přidáme i česnek utřený se solí, smetanu, na zahuštění trochu strouhanky a za mírného varu mícháme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme i žloutek. Dušený špenát můžeme ochutit pepřem a podle chuti přisolit.

Dušený špenát je vhodnou přílohou k pečenému masu, chutná s brambory i s bramborovými knedlíky. Využít se dá ale i k přípravě mnoha dalších pokrmů
user-icon

autor Dana


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dušený špenát z čerstvých listů

Zpět na recept