3 stroužky | česnek | |
100 g | máslo | |
2 lžíce | strouhanka | |
1 ks | žloutek | |
0.5 hrnku | mléko | |
0.5 hrnku | smetana | |
1 ks | velká cibule | |
750-1000 g | špenát listový | |
50 g | máslo na jíšku | |
2 lžíce | hladká mouka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Špenát důkladně propereme ve studené vodě, necháme okapat, zbavíme kořínků a jemně nasekáme. Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět. Pak k ní přisypeme nasekaný špenát a posolíme. Zalijeme vodou tak, aby byl špenát ponořený a za občasného promíchání dusíme, dokud špenát nezměkne.
Zatím si připravíme jíšku: Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme hladkou mouku a smažíme, než mouka zrůžoví. Horkou jíšku rozšleháme ve studeném mléce a nalijeme ji do podušeného špenátu. Přidáme i česnek utřený se solí, smetanu, na zahuštění trochu strouhanky a za mírného varu mícháme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme i žloutek. Dušený špenát můžeme ochutit pepřem a podle chuti přisolit.
Dušený špenát je vhodnou přílohou k pečenému masu, chutná s brambory i s bramborovými knedlíky. Využít se dá ale i k přípravě mnoha dalších pokrmů
Špenátová sezóna brzy v plném proudu: Recepty, díky kterým si ho zamilujete
Zapomeňte na školní jídelnu. Zelené listy špenátu se dají připravit velmi chutně, pestře a se zážitky z dětství mají málo společného. Zkuste svěží lístky baby špenátu podávat jen tak za syrova třeba k jahodám a sýrům, připravte z nich skvělou přílohu, polévku a nemějte strach je použít i do náplní.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena