Česká klasika, která provoní byt. Skvělý recept nejen k nedělnímu obědu.
směs | |
---|---|
4 stroužky | česnek |
1 hrnek | olej |
1 ks | vejce |
2 ks | cibule |
1 hrst | kmín |
1 lžíce | sádlo |
2 balíčky | špenát |
1-2 lžíce | hladká mouka |
500 g | vepřový bůček |
podle chuti | |
sůl | |
pepř | |
těsto | |
1 špetka | sůl |
2 ks | vejce |
500 g | brambory |
15 dkg | mouka |
10 dkg | krupice |
Pro tento pokrm použijeme libovější vepřový bůček, ale klidně i prorostlější plecko. Maso omyjeme, nakrájíme na kostky, důkladně osolíme, opepříme, přidáme celý kmín a dobře promícháme. Vepřový bůček rovnoměrně poklademe na dno pekáčku, přidáme prolisovaný česnek, trochu oleje a na kolečka pokrájenou cibuli. V troubě pečeme pod víkem při teplotě 180 stupňů a necháme maso vydusit, občas podléváme. Teprve ke konci necháme maso dopéct odkryté, aby chytlo zlatavou barvu a okraje masa měly křupavou kůrčičku. Výpek zahustíme troškou mouky rozmíchané v hrnku vlažné vody. Mezitím si připravíme bramborové knedlíky jako přílohu, a také špenát. V kastrůlku na oleji nebo kousku sádla zpěníme cibulku, přidáme napůl rozmražený špenát, hlídáme, aby změkl pozvolna a nebylo z něj bláto. Poté přidáme sůl a prolisovaný česnek, někdo špenát dochucuje i polévkovým kořením. Promícháme a necháme dusit, nakonec vše spojíme rozkvedlaným vejcem. Do směsi uvařených, oloupaných a stejného množství syrových brambor přidáme vejce, sůl, krupici a mouku a vypracujeme vláčné těsto. Z něj tvoříme válečky zhruba o síle 5 cm. Bramborové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě obvyklých 20 minut, knedlíky odpíchneme ode dna a asi po 10 minutách obrátíme. Po uvaření vyjmeme z vody, propíchneme a krájíme na plátky. Bramborové knedlíky na talíři přelijeme výpekem z masa a podáváme spolu s vepřovými výpečky a špenátem.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než o víkendu se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
Sýr a špenát, kombinace, která neomrzí!
Na jaře vládne zdravému stravování pestrá listová zelenina. Špenátová sezóna se pomaličku blíží, a tak vám přinášíme 10 receptů, ze kterých si zaručeně vyberete. Špenát, to není jen nepříjemná vzpomínka na školní jídelnu, ale i vděčná surovina, která se dá připravit na tisíc způsobů a vždycky může chutnat jinak. V kombinaci s různými druhy sýrů nemá chybu. Lze si tak připravit nejen polévku, omáčku k těstovinám, ale i domácí pizzu, slané chuťovky a maso nadívané právě špenátovými listy.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena