
Bublanina je tradiční oblíbený moučník, který zvládnou i začátečníci. Často bývá klasická bublanina také volbou pro první pečení s dětmi. Do bublaniny upotřebíme všechno ovoce, které máme k dispozici - ať už ze zahrady, z lesa nebo z trhu!
K začátku léta patří neodmyslitelně ovocná bublanina. Každý má svůj osvědčený recept na tento jednoduchý moučník, ale spolu s námi můžete vyzkoušet i jiné varianty. Třeba zjistíte, že bublanina vlastně nemusí být jen o třešních nebo o jahodách.
-> Babiččina třešňová bublanina: Pusťte se do pečení, stačí jen pár surovin

Bublanina s ovocem je klasika české kuchyně, patří k českému létu a k nedělní kávě, třeba venku na terase.
-> Lepší jste nejedli! Recept na jahodovou bublaninu krok za krokem

Pod označením bublanina si mnozí z nás představí klasiku v podobě buchty s třešněmi nebo jahodami. Hodí se různé druhy třešní, zejména srdcovky nebo chrupky, ale v kombinaci se sladším těstem se budou skvěle vyjímat i višně.
Bublaninu pečeme obvykle na 180 stupňů, po dobu dvaceti až třiceti minut, je však třeba zohlednit zkušenosti s vlastní troubou. Některé druhy ovoce, například právě třešně nebo i švestky, mohou během pečení bublat – od toho název bublanina.
-> Hrnková bublanina s černými malinami

Tradiční bublanina se sice připravuje bez drobenky, ale může se docela dobře připravit i s máslovou drobenkou.
Bublanina rozhodně nemusí být fádní, dá se mnoha způsoby ozvláštnit. Stačí třeba nahradit část mouky práškovým kakaem, nebo přidat kokos, citronovou kůru či nastrouhané vlašské ořechy.
Místo mléka je možné použít vychladlou kávu či kefír. Bublaninu je nejlepší sníst co nejdříve, rychle ztrácí svou čerstvost, tím i dokonalou chuť.
Recepty na bublaninu, které by vám neměly ujít:





Pečení na víkend: Nadýchaná bublanina s ovocem nikdy nezklame
Rychlé, snadné a plné ovoce. Znáte snad jednodušší a vděčnější moučník než právě bublaninu? Nejlépe chutná samozřejmě s ovocem čerstvým, ale pokud máte domácí zásoby zavařeného či mraženého ovoce, můžete si ji dopřát vlastně kdykoli. Máme pro vás 5 skvělých receptů.

Koláče z dozrávajícího ovoce: Vsaďte na rychlé a jednoduché pečení
Moučníky, ve kterých má ovoce dominantní podíl. Ať už použijete jahody, třešně, meruňky či lesní ovoce, výsledek bude vždy dokonalý a koláč vám bude mizet pod rukama.

Vzpomínka na dětství. Citronová babeta s rybízem krok za krokem
Citronovou babetu si možná vybavíte jako oblíbený moučník z dětství. Pojďme se ji dnes naučit připravit krok za krokem, aby byla voňavá, nadýchaná a vláčná, přesně tak, jak má být.

KVÍZ: Kolik toho víte o červnové úrodě bylinek, ovoci a zelenině? Otestujte se
V červnu se již ve velkém radujeme z plodů na našich zahrádkách. Všechno kvete, zelená se a my nevíme, co s množstvím úrody. Jak právě utržené ovoce a zeleninu využít v kuchyni? Řekneme si pár užitečných rad ke zpracování a v našem KVÍZU se třeba dozvíte nějakou tu perličku, kterou jste o červnových surovinách netušili.

Foto: Shutterstock.com
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena