Sezóna jahod a třešní je v plném proudu. Úroda tohoto oblíbeného letního ovoce přichází obvykle téměř současně, a tak máme co dělat, abychom je zužitkovali. Z jahod i třešní se pokusme získat maximum, jejich čas nebývá příliš dlouhý. Čerstvé plody jsou přitom nabité vitamíny a dalšími cennými látkami, a kromě toho se v nich skrývá skutečně neodolatelná chuť začínajícího léta.
Jahody a třešně milují děti i dospělí. V tuto dobu tak obvykle trávíme víkendy na štaflích a bereme útokem samosběry v blízkém i širokém okolí, zpracováváme obojí do zavařenin. Ale mimo to hledáme i další desítky tradičních i méně tradičních způsobů a receptů, jak si na třešních nebo jahodách pochutnat, nebo jak si je uchovat i do dalších měsíců.
Třešní stačí velmi malé množství, abychom se cítili zcela zasyceni, a proto pokud si hlídáte štíhlou linii, nejlepší je jíst třešně čerstvé, právě utržené přímo ze stromu. Jsou hodnotným zdrojem jódu, hořčíku, draslíku, zinku, vitamínů a betakarotenu. Třešně podporují trávicí trakt, jsou tak vhodné při léčbě zácpy, čistí střeva a zlepšují peristaltiku střev. Jsou dále velmi cenným a účinným antioxidantem. Hodí se skvěle do letních koláčů a dalších dezertů, na zavařování, do sladkých knedlíků, můžete je i zamrazit. Dopřejte si hrst čerstvých třešní denně, pochutnáte si a tělu prospějete. Jen nezapomínejte, že by se třešně neměly zapíjet vodou.
Čerstvé jahody prostě milujeme, a to v jakémkoli věku. Můžeme je jíst samotné, přidávat je do jogurtů, zdobit jimi lívance nebo palačinky, připravit si z nich osvěžující smoothie, sorbet nebo domácí zmrzlinu. Naprostou klasikou v české kuchyni jsou pak samozřejmě neodolatelné jahodové knedlíky, ať už v kynuté či tvarohové podobě. Jahody mohou být ideální součástí vaší snídaně, ale i osvěžující ingrediencí do salátů a jako zdravá svačinka kdykoliv během dne.
Třešně a jahody umyjeme, třešně vypeckujeme a vložíme do mixéru společně s jedním menším jablkem nakrájeným na čtvrtky. Ovocnou směs poté nalijeme do nanukových formiček a dáme zamrazit do mrazáku na několik hodin, nejlépe přes noc. Do přípravy těchto skvělých domácích nanuků zapojte i děti, uvidíte, že jim budou chutnat dvojnásob.
Jahody v kuchyni nemusejí nutně znamenat jen sladké dezerty a klasické knedlíky. Zkuste je využít i do lehčích a zdravějších jídel, které k létu patří. Třeba právě náš recept na salát s polníčkem, rukolou, medovým kozím sýrem a lahodnými, šťavnatými jahodami. Na talíř naaranžujeme listy polníčku a rukoly, přidáme pokrájený kozí sýr, rajčata, půlky omytých jahod a plátky okurky, to vše zakápneme olivovým olejem a dozdobit můžeme opraženými pistáciemi.
Na tuhle lahůdku nejen pro návštěvy budeme potřebovat 500 ml smetany ke šlehání, tři plátky želatiny, dvě lžíce cukru krupice a jednu špetku mleté vanilky. Na třešňový rozvar neboli omáčku pak budeme potřebovat tři hrsti čerstvých, omytých a vypeckovaných třešní, tři lžíce cukru krupice, 50 ml portského vína a jednu lžičku citronové šťávy.
Plátky želatiny necháme nabobtnat ve studené vodě, mezitím v kastrůlku zahřejeme smetanu. Přidáme cukr a vanilku, pečlivě zamícháme, dokud se cukr nerozpustí, ale pozor, aby se smetana nezačala vařit. Plátky želatiny vyndáme a vmícháme do horké smetany. Dobře rozmícháme, poté nalijeme do připravených sklenic, necháme vychladnout a vložíme do lednice, kde necháme ztuhnout přes noc. Připravené třešně dáme na hlubší pánev nebo do kastrůlku a zasypeme cukrem. Necháme lehce zkaramelizovat a přidáme portské víno. Nakonec vmícháme citronovou šťávu a necháme podusit. Třešňovou omáčku necháme zchladnout a poté ji rozdělíme do sklenic na panna cottu. Nakonec můžeme dozdobit stonkem levandule nebo lístkem máty.
Sklízíme a zavařujeme jahody: Zkuste jahodové pyré i výbornou marmeládu
Jaro nám pomalu přechází v léto a na našich zahrádkách se to začíná červenat krásnými sladkými plody - jahodami. Kdo by odolal? Přinášíme několik tipů, jak si je nejlépe vychutnat nyní, ale také v zimě.
KVÍZ: Proč jsou jahody červené a kde je největší produkce jahod?
Čerstvě natrhané zralé jahody jsou jedním z nejlepších darů přírody - jsou sladké, mají nezaměnitelnou chuť a obsahují výjimečně málo kalorií. Velmi snadno se pěstují, proto patří mezi nejrozšířenější plody našich zahrádek. A právě začíná jejich sezóna! Jak je využít při vaření a pečení na maximum?
Sklízíme třešně: Na luxusní koláč, kompot i zmrzlinu
Stromy se letos konečně začínají červenat drobným peckovitým ovocem. Je čas dozrávání třešní, pojďme se podívat na pár receptů, ve kterých právě třešně dobře zužitkujeme.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena