
Švestkový koláč si často spojujeme s dětstvím a babiččinou nebo maminčinou kuchyní. Šťavnatost a lahodná chuť švestkové buchty typicky s máslovou drobenkou patří mezi neodolatelné dezerty. Jaké jsou nejčastější typy švestkových koláčů a jak dosáhnout dokonalého výsledku?
V české kuchyni se švestkový koláč připravuje v několika variantách. Mezi oblíbené patří tradiční kynutý koláč se švestkami a křupavou drobenkou.
Další oblíbenou verzí je litý švestkový koláč, který se připravuje z jednoduchého piškotového těsta. Přidávají se do něj vyšlehaný sníh z bílků nebo jogurt či kefír.
-> Vsaďte na hrníčky! Nejlepší hrnkové buchty a koláče upečete bleskovou rychlostí
Třetí variantou je křehký švestkový koláč či linecký koláč se švestkami. Používá se na něj křehké máslové těsto, které se vyválí a poklade švestkami. Koláč často zdobí mřížka.
Pokud hledáte rychlý a jednoduchý recept, dál už hledat nemusíte. Příprava zabere jen několik minut, uvedené množství se hodí do hlubšího pekáčku nebo formy o rozměrech zhruba 30x40 cm.
Recepty na švestkové koláče, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena