
Kupované listové těsto je běžně k dostání v obchodech chlazené nebo mražené. Koupit ho můžeme v kuse nebo vyválené. Proč bychom si ho měli dělat vlastnoručně? V čem je to domácí jiné než kupované? Rozhodně bude mít jiné složení. Domácí lístkové těsto totiž voní máslem!
Listové těsto je jednou z nejvšestrannějších surovin v kuchyni. Pro svou neutrální chuť a křehkost se používá ve slaných i sladkých pokrmech po celém světě. Jeho příprava je sice časově náročná, ale odměnou je dokonalá křupavost a nezaměnitelná bohatá chuť.
Listové těsto se dokonale hodí:
Používá se především v francouzské, rakouské a středoevropské kuchyni, ale i v arabských a tureckých variacích, kde se kombinuje s medem a ořechy.

Budeme potřebovat:
Listové těsto se skládá ze dvou základních částí - vodánku (détrempe) a tukové hmoty (beurrage), které se následně spojují a opakovaně překládají, čímž vzniká typická vrstvená struktura.

Po odpočinku těsto opět rozválíme do obdélníku a znovu třikrát do sebe na šířku a třikrát na délku složíme. Opět těsto uložíme do chladničky, tentokrát jen na 15 minut. Po tomto krátkém odpočinku jelistové těsto připraveno k použití.
Listové těsto lehce vyválíme na jemně pomoučněném vále na tenký plát, který použijeme třeba na závin, vykrájíme pruhy na trubičky či vykrajujeme jiné tvary.
Recepty s listovým těstem, které by vám neměly ujít:
Pizza stromečky z listového těsta

Listový závin s jablky, karamelem a ovesnými vločkami


Recept na plněné listové škebličky krok za krokem
Fotorecept na rychlou slanou chuťovku z listového těsta. Bude se hodit i pro nečekané návštěvy, protože suroviny zcela jistě najdete v lednici.

Slané koláče neboli quiche jsou typickým francouzským pečivem, které podáváme nejen jako chuťovku, ale také skvěle nahradí teplou večeři. Dají se připravit na sto způsobů, ale vsaďte s námi na jistotu, vybrali jsme pro vás 6 opravdu vydařených receptů.

Jak na to: Příprava křehkého těsta
Pečení koláčů, dortů i cukroví se neobejde bez doslova vděčného křehkého těsta. Díky svým variacím se hodí opravdu na všechno a nejen v nouzi těsto použijeme i k přípravě slaného pečiva.

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena