V tomto již třetím díle o nejpoužívanějším koření a bylinkách v české kuchyni si přiblížíme další tradiční koření. Povíme si o libečku, majoránce, obou druzích máty, meduňce, muškátovém oříšku a květu.
Přinášíme vám druhý díl ze našeho malého seriálu o nejpoužívanějších kořeních v českých kuchyních. Tentokrát se dozvíte něco málo o kmínu, hřebíčku, koriandru, kajenském pepři a kari koření.
Fialové květy šafránu setého v sobě skrývají velké bohatství, bohužel ve velmi malém množství. To je důvod, proč je šafrán nejdražším kořením světa a proč vzniklo úsloví: "Je toho jako šafránu".
Mnoho z nás má doma spoustu koření a bylinek a přitom mnohdy ani netušíme, kde koření použít. Přinášíme vám první díl našeho seriálu těch nejpoužívanějších druhů koření a bylinek v našich kuchyních.
Pod pojmem luštěniny si každý z nás určitě představí v dětství nenáviděnou hrachovou kaši ze školních jídelen. Do luštěnin však zahrnujeme všechna suchá jedlá semena. Nejznámějšími luštěninami jsou fazole, čočka, hrách, sója a boby.
Mnohdy si ani neuvědomujeme, že tyto dárky od přírody bereme jako samozřejmost. Sbírání lesních plodů má již dlouholetou tradici a hlavně od babiček nám chutnají zavařené borůvky nebo koláče s ostružinami a malinami.
Neslaný, nesladký, nehořký, nekyselý. Prostě neutrální smetanový sýr, který nalezneme v nespočtu italských jídel. Čím dál častěji se však objevuje i v tradiční české kuchyni. Nebude od věci, když se s ním seznámíme o něco víc.
Většina z nás, kteří jsme ochutnali indickou kuchyni, nemůže zapomenout na rozmanitou a nepopsatelnou variaci chutí a vůní. Kvůli této exotické kuchyni nemusíme vážit dalekou cestu do Indie nebo do indických restaurací, ale můžeme si kousek Indie přinést prostřednictvím indických pochoutek také do našich kuchyní.
Vrátili jste se od lékaře, který vám sdělil, že máte zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Doporučil vám změnit jídelníček. Najednou jste se ocitli už v čekárně a v hlavě se Vám zrodilo plno otázek: Jaká strava je tedy vhodná? Musím se vzdát všech oblíbených jídel? V našem článku se dozvíte, pár potřebných rad, které Vám pomohou snižovat cholesterol v krvi.
Možná již začínáte pociťovat rozčarování nad krátícími se dny a jste, jak se říká, bez nálady. Podzimní únava a deprese je často zapříčiněná toxiny, které se v nás za dlouhé měsíce nahromadily. Svou daň si vybírají na kvalitě pleti i vlasů, což nám na náladě také nepřidá.
Kysané zelí se získává mléčným kvašením jemně nakrouhaných středně velkých hlávek bílého zelí. Nakrouhané zelí se osolí a okoření kmínem, podle chuti se mohou přidat i jalovcové bobule, cibule, jablka, mrkev nebo jiné přísady.
Jemně sladká a smetanová chuť sýru Ricotta vás omámí. Odborníci jej doporučují a profesionálové ho vychvalují kvůli mnohostranné využitelnosti v kuchyni.
Nevím jak vám, ale mně jako malé neustále doma říkali: "Jez mrkev a budeš mít oči jako bystrozraký. Uvidíš výborně a budeš zdravá." Babička mi často připravovala výborný mrkvový salát, po kterém se mi dělaly boule za ušima, avšak přiznám se, že jsem ho jedla proto, že mi moc chutnal, ne proto, že bych už jako dítě dbala na zdravou výživu.
Bylinky si získaly oblibu jako koření i jako lék. Lidé pomalu přicházejí na to, že v dnešní uspěchané a moderní době je nejlepší to, co známe už od pradávna. Syntetické léky nejsou přece tak zdravé jako bylinky. Celá řada dnešních léků pochází z rostlin, proto si v tomto článečku napíšeme něco o různých druzích a vlastnostech bylinek.
Někteří z nás jej milují, ale pro některé je přímo katastrofou. Pochoutka, bez níž není žádné jídlo dokonalé, ale po které se z našich úst line zápach roven vývoji zbraní hromadného ničení. Ano, tak to je česnek.
Miluji květiny a rostliny. Ráda se dívám na rozkvetlou louku, na obsypaný ovocný strom, nebo na rozmanité okrasné keře. Ještě do nedávna jsem nevěděla, že okrasný keř se stříbřitými podlouhlými lístky a oranžovými bobulemi není jen pouhou ozdobnou rostlinou, ale velmi chutné, malé ovoce, které může významně a příznivě ovlivnit naše zdraví.
Mnozí z nás jistě znají nepříjemně pronikavou bolest hlavy, která se nečekaně vrací znovu a znovu. Tabletky proti bolesti na ni nepomáhají. Co takhle dát šanci přírodní medicíně?
Malá krémová semínka známe zejména z čerstvě upečeného pečiva, na kterém se v poslední době objevuje velmi často. Bohužel sezam ještě nenašel v našich kuchyních takové místo a zastoupení, jaké by si díky svým léčebným účinkům zasloužil.
Když Kryštof Kolumbus objevil Ameriku, nejen že netušil, že objevil nový kontinent, ale také netušil, že tím vytvořil předpoklad k objevu "čokoládového světa". V současné době je čokoláda jednou z nejoblíbenějších sladkostí a málokdo z nás jí dokáže odolat. Ale věděli jste například, že čokoláda obsahuje i vitamíny a minerály, které naše tělo potřebuje? Takže proč občas nezhřešit?
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena