Nejpoužívanější koření v české kuchyni 3.díl

Nejpoužívanější koření v české kuchyni 3.díl

V tomto již třetím díle o nejpoužívanějším koření a bylinkách v české kuchyni si přiblížíme další tradiční koření. Povíme si o libečku, majoránce, obou druzích máty, meduňce, muškátovém oříšku a květu.

13058×
Již máme za sebou 2 díly o koření v českých kuchyních. Z prvního dílu již víme, jak použít Adžiku, anýz, bobkový list nebo estragon. Z druhého díluvíme, jak naložit s hřebíčkem, kari kořením, kajenským pepřem , koriandrem nebo kmínem.

Libeček

Libeček má listy podobné petrželce, chuť a vůni typickou pro polévkové koření a vzdáleně připomíná celer. Libeček používáme pro ochucení do polévek, omáček, do jídel z jednoho hrnce, do vývarů, zeleninových jídel, na skopové maso, drůbeží nádivky, sýry, nálevy i k nakládání zeleniny.

Máta zelená

Jako koření se používají sušené listy této byliny. Její typická čistá a osvěžující kořeněná chuť je určována obsahem mentolu a je jemnější než výrazné aroma a ostře-peprná chuť máty peprné. Používáme ji k vařené a dušené zelenině, do mletého masa, nádivek, k ochucení telecího masa, ryb, korýšů, do polévek (např. fazolové, hrachové, čočkové), do omáček ke skopové pečeni, ale také do salátů, k rajčatům, cukrovinkám, želé a do likérů. Můžeme ji kombinovat s petrželí, česnekem, chilli a bazalkou. Víte, že osvěžující kombinace máty se sladkou čokoládou je anglickým vynálezem? Nebo, že čaj z máty zelené je opravdu vynikající a je národním nápojem v Maroku a Tunisku?

Máta peprná

Máta peprná se vyskytuje v několika druzích a každý z nich má trochu jinou vůni i chuť. Používá se pro přípravu výborného čaje a koktejlů (koktejl Mojito). Vhodná je však i při přípravě ryb, masa, jogurtů, želé a ovoce.

Majoránka

Majoránka se pěstuje především ve Středomoří, ale můžeme ji s úspěchem pěstovat také u nás. Používáme ji především při přípravě těžších pokrmů, hodí se do luštěninových a bramborových polévek, gulášů, omáček, salátů, do mletých mas, ke skopovému. Hodí se také ke zjemnění pokrmů z ryb a drůbeže, do nádivek. Majoránku nevaříme, přidáváme ji až do hotového pokrmu. Tak si totiž uchová své výrazné aroma. Jinak se stává, že majoránka zhořkne a zkazí celý pokrm.

Meduňka

Meduňka má typické citrónové aroma. Známe nejvíce přípravu čaje z meduňky - z jejích čerstvých listů, ale používá se také k ochucení moučníků, likérů, bowlí, ovocných salátů a dezertů. Využíváme její vůni, chuť a barvu také k dekoraci koktejlů.

Muškátový květ

Muškátový květ je kořením vysoké kuchyně! Hodí se do sladkých i slaných pokrmů, polévek, ragú, omáček, těstovin či bramborových kaší. Vhodný je také ke kuřecímu masu, telecímu i k masu mletému. Přidává se i do sladkých sušenek, piškotů, nádivek a džemů. Používá se v likérnictví, uzenářství, ale i v parfumerii.

Muškátový oříšek

Muškátový oříšek (stejně jako květ) pochází z jediného ozdobného tropického stále zeleného stromu. Bylo to vzácné koření i lék. Doporučuje se při kataraktech střev, oslabení nervového systému, revmatismu, na podporu chuti k jídlu a proti nadýmání. Jako koření ho používáme do masitých jídel, polévek, ragú, do pečiva. Uplatnění najde také v potravinářství, ale i v parfumerii, likérnictví (podobně jako muškátový květ). V příštím díle si povíme o novém koření, oreganu, paprice, pepři, pažitce, rozmarýnu a dalších. Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Stáňa

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena