Den svatého Valentýna je ideální příležitostí k pečení sladkých dobrot, které potěší chuťové buňky i srdce. Připravit vlastnoručně upečený dezert je krásný způsob, jak vyjádřit lásku a překvapit svou drahou polovičku něčím výjimečným. Vsaďte na čokoládové dezerty, ovocné koláče a nadýchané krémové dortíky.
Kataifi je jedinečné těsto, které se svým vzhledem i texturou liší od všech ostatních. Připomíná jemné nitky nebo vlasové nudle a využívá se především v řecké, turecké a blízkovýchodní kuchyni. Ačkoliv se s ním nejčastěji setkáme v dezertech, má široké kulinářské využití, které si snadno osvojí i amatérští kuchaři.
Drobenka dokáže i obyčejný koláč proměnit ve hvězdu mezi moučníky. Tři prosté suroviny totiž dodají buchtám, koláčům i muffinům neodolatelnou sladkou křupavost. V čem spočívá kouzlo drobenky a jakou mouku na ni použít?
Kokosky stojí pevně mezi oblíbeným cukrovím - nejen o Vánocích. V jejich receptuře totiž nemusí být ani nic složitého a ta chuť! Variant je na výběr celá řada kokosek: Od jednoduchých rychlých kokosek, měkkých, rychlých z bílků až po tradiční, pravé kokosky s krémem. Všechny chutnají báječně.
Jemnost a křehkost sněhového cukroví přináší do sváteční atmosféry nádech elegance a luxusu. Sněhové pečivo má dlouhou trvanlivost, je to i skvělý tip na vánoční cukroví na poslední chvíli. Sníh z bílků je snadný na přípravu, je jen potřeba ho dobře vyšlehat.
Vánoční cukroví bez másla? Ano, jde to! Tradiční perníčky, kokosky či nepečené kuličky z ořechů a sušeného ovoce se bez něj zcela přirozeně objedou a chutnají skvěle. Objevte s námi cukroví, které je snadné, výborné a neudělá vám průvan v peněžence. Máslo tak můžeme ušetřit do náplní a křehkých máslových těst.
Vedle svatomartinské husy a mladého vína patří k tradičním podzimním pochoutkám svatomartinské rohlíčky. Plní se mákem, ořechy nebo povidly a ze stolu mizí závratnou rychlostí!
Těžko omráčíte někoho víc než zákuskem s dokonalým vrstvením na řezu. Efektní střídání vrstev je fascinující podívaná a o chutích ani nemluvě. Řezy mohou být jednoduché i propracované, málokoho však nechají chladným. Míša řezy, medovník nebo žloutkové řezy patří mezi špičky české domácí cukrařiny.
Při pečení na Halloween máme skvělou příležitost popustit uzdu kreativitě a vnést do kuchyně trochu strašidelné zábavy. Halloweenské pečení zahrnuje širokou škálu sladkostí i slaných dobrot se sezónními ingrediencemi, jako jsou dýně, skořice nebo jablka, a jedinečnými vizuálními efekty. Co připravit dětem i dospělým na konci října před Dušičkami?
Nejčastější je asi základní verze Pavlovy se šlehačkou a ovocem. Jak korpusy, tak krémy ale můžeme ochucovat třeba čokoládou, ořechy, vanilkou nebo kávou. Oblíbenou variantou je například Pavlova s citronovým krémem, který dodává dezertu příjemnou kyselost a svěžest. Možností, jak obměnit korpus nebo krém, je však celá řada!
Vlašské ořechy nejsou jen obyčejnou surovinou. V kuchyni s nimi můžete kouzlit! Jak s nimi pracovat, kam je přidat, k čemu se hodí a jak je přirozeně zařadit do běžného jídelníčku?
Jak zpracovat přezrálé hrušky? Do povidel! Jsou totiž dokonalá nejen do kynutých koláčů, ale i jako doprovod k sýrům či s pečeným vepřovým. Tradiční hrušková povidla vás možná překvapí, kde všude umí zazářit. Pokud máte hrušky a čas, pusťte se do vaření! Složité to opravdu není, recept máme a výsledek za to rozhodně stojí.
Truffles dodají vašemu cukroví nádech luxusu, přitom jsou velmi snadné na přípravu. Připravit je můžeme na jakoukoli slavnostní příležitost. Sladké mlsání, kterému málokdo odolá.
Představujeme vám jednoduchý a chutný recept na kuličky z plátů domácí Marlenky, tentokrát s čokoládou. Příprava je rychlá a snadná, ideální pro sladkou tečku k jakémukoli slavnostnímu posezení, nejen vánočnímu.
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Čokoládové vánoční šišky s datlemi a kešu oříšky přinášejí zdravou alternativu k tradičním vánočním sladkostem. Navíc jsou nepečené, takže nemusíte k jejich výrobě ani zapínat troubu.
Bez cukroví by Vánoce nebyly vůbec ono. I když musíte dodržovat bezlepkovou dietu, o sladké se připravit nemusíte. I klasika bez lepku je možná a výměnu mouky za bezlepkovou v těchto receptech vůbec nepoznáte. A pokud si hlídáte linii, zkuste i nepečené raw cukroví, které je mnohem zdravější než tradiční nepečené druhy plné bílého cukru.
Tradice nám praví, že na vánočním stole by mělo být sedm druhů cukroví. Všichni máme své oblíbené druhy, od těch nejtradičnějších přes moderní a zdravé až po ty, které stihneme připravit na poslední chvíli. Nejlepší cukroví je pak samozřejmě to, u něhož nešetříme na kvalitě surovin.
Recept na křehké oříšky plněné vynikajícím krémem z vlašských ořechů a javorového sirupu.
Kdo by se už několik týdnů před Vánoci netěšil na cukroví, zejména na tradiční vanilkové rohlíčky? Nic se ale nevyrovná tomu, když si vanilkové rohlíčky připravíte doma. Máme pro vás recept na klasické rohlíčky z lískových oříšků. S těmi bude vánoční atmosféra dokonalá!
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena