
Mlsné jazýčky dětí umí být pěkné vybíravé! A maminky musí neustále vymýšlet, co dětem uvařit. Ovšem špagety, to je trefa do černého. Přinášíme vám skvělé recepty na špagety s "červenou omáčkou" a pokaždé trochu jinak.
Rajčatové omáčky jsou základem italské kuchyně. Používají se k těstovinám a na pizzu.
Typické pro ně je, že jsou až geniálně jednoduché. Všechny stojí na vyzrálých rajčatech a trpělivosti. Když máme čas, necháme omáčku táhnout klidně hodinu. Když ne, pomůže trocha rajčatového protlaku pro zvýraznění chuti.
Na závěr vaření omáčky vždycky můžeme přidat trochu másla, parmazánu nebo kapku smetany – omáčka se zjemní a krásně obalí těstoviny.
-> Kouzlo jménem rajská: Jak uvařit tu nejrychlejší, nejsladší, nejlepší polévku?
Základem přípravy rajčatové omáčky je výběr rajčat, ze kterých ji budeme připravovat.
-> Když není čas: 7 receptů na nejrychlejší a nejjednodušší těstoviny
Sugo di pomodoro je základní omáčka z pasírovaných rajčat, česneku a bazalky. Skvělá na špagety i do lasagní.
Marinara se připravuje z rajčat, cibule, česneku a oregana, někdy se přidávaji i kapary nebo olivy. Výborná nejen na těstoviny, ale i na pizzu.
Arrabbiata je ostřejší varianta rajčat s česnekem, chilli a olivovým olejem. Často se servíruje s krátkými těstovinami, například penne.
Amatriciana je rajčatová omáčka s pancettou a cibulí, obvykle dochucená pecorinem. Typicky se podává s bucatini.
Boloňské ragú je pomalu tažená omáčka z mletého masa, rajčat, zeleniny a vína. Rajčata tu hrají důležitou, ale ne hlavní roli.
Putanesca platí za výraznou omáčku s ančovičkami, olivami, česnekem a rajčaty. Typická pro Neapol, skvěle chutná se špagetami.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Rychlé a nejlepší boloňské špagety

Špagety s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem
Špagety s masovými koulemi a rajčatovou omáčkou
Kdo je Pasta Queen? Vášnivá Římanka Nadia mluví s plnou pusou a vaří tradiční italskou kuchyni
Nadia Caterina Munno není jen další food influencerka. Je hlasem tradiční italské kuchyně, který kombinuje historii, vášeň a neotřelou prezentaci. Díky sociálním sítím přiblížila autentické italské recepty celému světu a inspiruje miliony lidí k vaření opravdové italské kuchyně. Kouzlo jejího vaření spočívá hlavně v jednoduchosti.
Italská dokonalost jménem focaccia: Proč ji milují po celém světě a jak ji upéct?
Focaccia je pečivo, které trochu připomíná něco mezi bílým chlebem, rozpekem a nádivkou. Voní ovšem po olivovém oleji, na povrchu křupe a je měkká jako peřinka. Italská focaccia má styl, chuť i šarm. Můžeme ji upéct z minima surovin nebo ji pěkně obložit tak, že nebude mít daleko k pizze. Čím je focaccia tak výjimečná a jak si ji jednoduše připravíme doma?
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena