Spaghetti all´Arrabbiata

Tento levný, rychlý a velmi chutný recept jsem připravila podle známého italského šéfkuchaře Mario Batali, který působí v hotelech v Las Vegas, New Yorku a Los Angeles.


2.721x
20 min

Ingredience

5 lvoda na vaření

omáčka

2 stroužkyčesnek
1 kscibule
2 lžíceolivový olej
400 mlkonzervovaná krájená rajčata
150 mldomácí rajčatová šťáva
0.5 kssušená červená chilli paprička
100 mlhorká voda z vaření

podle chuti

1 lžičkasůl
čerstvě mletý černý pepř

příloha

450 gšpagety

na ozdobu

2 lžícepetrželová nať
100 gparmigiano reggiano

Postup přípravy

Cibuli a česnek očistíme, cibuli pokrájíme na kostky a česnek nadrobno. Chilli papričku omyjeme a petrželovou nať posekáme na jemno. Sýr Parmigiano Reggiano nastrouháme na jemno.

Do velkého hrnce postavíme vařit osolenou vodu na těstoviny a přivedeme do varu. Na rozehřátém olivovém oleji mezitím orestujeme cibuli s čerstvě mletým černým pepřem do sklovita, přidáme posekanou chilli papričku a pokrájený česnek.

Restujeme, až se pěkně rozvoní, potom přidáme domácí rajčatovou šťávu, kterou krátce orestujeme a přidáme pokrájená rajčata a osolíme. Dusíme spolu asi 20 minut na středním plameni a základní omáčka na špagety je hotová. Místo nakrájených rajčat z konzervy můžeme použít čerstvá rajčata. Já jsem použila vlastní krájená rajčata sterilizovaná v oleji.

Když dokončíme rajčatovou omáčku, uvaříme špagety podle návodu na obale na al dente. Špagety neproplachujeme vodou, aby se zachovala chuť. Špagety scedíme, necháme odkapat od vody. Do rajčatové šťávy přidáme asi 100 ml horké vody z vaření těstovin, přidáme špagety a za stálého míchání spolu krátce všechno podusíme. Špagety v horké omáčce ještě dojdou. Hotové špagety i s omáčkou nabereme na talíř posypeme nastrouhaným sýrem a petrželovou natí.

Spaghetti all´Arrabbiata ihned horké podáváme. Slovo Arrabbiata znamená v překladě z italštiny rozlobený, v přeneseném slova smyslu ostrý či pálivý. Jde o velmi chutné, rychle hotové, jednoduché a pikantní jídlo z těstovin a rajčat s mnohými malými obměnami. Často se připravuje s penne, rigatoni, linguine nebo jinými těstovinami. Někdy se přidává ještě uzená slanina, sýr pecorino a bazalka.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Spaghetti all´Arrabbiata

Zpět na recept