Špagety uvaříme podle návodu, scedíme a necháme okapat. Mezitím nakrájíme na kostičky uzeninu podle vlastního výběru (například uzený bůček, anglickou slaninu nebo šunku). Pažitku a bazalku nasekáme nadrobno.
V misce smícháme smetanu s vejcem, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a kapku olivového oleje s bazalkou (není potřeba) a pořádně rozkvedláme - nejlépe vidličkou.
Na kapce olivového oleje osmahneme uzeninu, dokud není křupavá. Kdo má rád cibuli, může přidat i na jemno nakrájenou cibulku, pokrmu to jen prospěje.
K uzenině přidáme špagety, promícháme a zalijeme připravenou omáčkou. Nastrouháme trochu muškátového oříšku, pořádně promícháme a mírně provaříme, dokud omáčka nezhoustne. V případě potřeby dosolíme.
Spaghetti carbonara ihned podáváme a můžeme dozdobit lístky bazalky.