Pánev se může špatným zacházením zdeformovat. Abychom tomu předešli, prázdnou pánev nikdy nepřehříváme. Před čištěním ji vždy necháme vychladnout na pokojovou teplotu, k deformování dochází nejčastěji při styku horké pánve se studenou vodou.
Číst vícePachy z mikrovlnky zlikvidujeme s pomocí citronu. Ten nakrájíme na plátky, dáme do vhodné misky s trochou vody a zapneme na silnější výkon. Po pár minutách nám citron mikrovlnku pěkně provoní.
Číst víceTeflonovou pánev, na které smažíme a používáme jen pár kapek oleje, neomýváme ve vodě, ale nečistoty pouze setřeme savým ubrouskem. Pánev bude i tak čistá, nemastná a další pokrmy se nám zaručeně nepřipálí.
Číst víceZašlé matné sklenice vložíme na půl hodiny do vlažné vody, ve které jsme rozpustili prášek do pečiva. Pak sklenice umyjeme, opláchneme a vyleštíme.
Číst vícePokud potřebujete udržet barvu ubrusu, přidejte do aviváže ocet. Barvy se rozzáří a ocet nebude cítit. A ještě chráníte pračku, daleko lépe než Calgon.
Číst vícePři mytí sklenic a pohárů v horké vodě vždy sklenici ponoříme horním okrajem, aby nám nepraskla. Stejně tak sklenice na nožce; nejprve ponoříme okraj a teprve potom nožku.
Číst víceZašlé sklenice a láhve výborně vymyjete v horké vodě slupkami z brambor .
Číst víceUsazeninoy od kávy nebo čaje v porcelámových hrníčcích vydrhneme vlhkým hadříkem namočeným do jedlé sody.
Číst vícePřipálenou smetanu odstraníme z nádobí pomocí loje, kterým vnitřek vymažeme. Nádobí zahřejeme a smetana půjde sama dolů.
Číst víceSkvrny od much ze zrcadel vám pomůže odstranit hadřík namočený do octa nebo místo potřeme polovinou cibule a po 10 minutách umyjeme a přeleštíme.
Číst víceNa sklenici často zůstanou i po omytí otisky rtěnky, odstraníme je solí, kterou rozemneme mezi prsty a okraje sklenice s ní potíráme. Opláchneme čistou vodou a skvrna je pryč.
Číst víceSítka, která používáme na prosátou mouku či cukr, často špatně zbavujeme zbytků. Sítka nejlépe vyčistíme tvrdším zubním kartáčkem. Štětinky dostanou ven všechny stopy po potravinách.
Číst víceMenší spotřebiče (kuchyňská váha, mixér, hnětač...) se na povrchu, zejména mezi miniaturními tlačítky, špatně čistí. Vychytávkou může být vlhčený kapesníček - odstraní všechny nečistoty i v záhybech a dobře se s ním pracuje.
Číst víceZamaštěné kachličky kolem sporáku nebo varné desky nejlépe vyčistíme proudem teplého vzduchu (například z fénu). Vzduch rozpustí tuk a ten pak lehce setřeme papírovou utěrkou.
Číst víceJak si ulehčit práci s čištěním termosky, která se tak špatně vymývá? Vyzkoušejte brambory, které dovnitř nastrouháme. Termosku zavřeme a chvíli s ní třeseme (2 - 3 minuty), poté vypláchneme. Termoska bude jako nová.
Číst víceTypický pach ryb odstraníme z hrnců, nádob i talířů tak, že je potíráme hadříkem namočeným v octovém roztoku.
Číst víceJak odstranit čerstvou skvrnu od kečupu na textilii? Ihned ji namočíme do studené vody, přidáme trochu octa a propereme. Starší skvrny vyčistíme citronovou šťávou.
Číst víceDřevěná prkýnka nikdy při mytí nenamáčíme celá do vody. Pouze je od zbytků jídla otřeme navlhčeným hadříkem nebo houbičkou. Při schnutí je ukládáme nastojato, jinak by mohly snadno popraskat.
Číst víceSklenice před zavařováním omyjeme v horké vodě. I s víčky je v hrnci znovu přelijeme horkou vodou, přikryjeme pokličkou a přivedeme asi na 10 - 15 minut k varu. Vypneme sporák a necháme sklenice ponořené. Zavařovací sklenice vyndáme až těsně před plněním, postavíme je dnem vzhůru na čistou utěrku a necháme krátce okapat.
Číst víceOmýváním a okrajováním ztrácí zelenina vitamíny. Abychom těmto ztrátám zabránili, používáme čerstvou zeleninu, kterou umyjeme těsně před krájením. Po naporcování na jednotlivé kousky už zeleninu neoplachujeme, nenecháváme ji stát volně, ale přikryjeme ji vlhkou utěrkou.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena