Dozvíte se také, jak je na tom s vitamíny mrkev a lilek, který začíná být v našich kuchyních velmi oblíben.
Červená řepa
Červenou řepu bychom neměli podceňovat. Znali ji lidé už před 2000 lety ve starém Řecku, v Arménii a v Arábii. Připisovala se jí síla čistit organismus, zbavovat jej toxinů a odvodňovat. Obsahuje železo, draslík, trochu hořčíku a síry, vitamíny A, B1, B2 a B6. Někteří badatelé jí přisuzují příznivé účinky při regulaci krevního tlaku.
Dušená červená řepa
Oloupanou a nakrájenou cibuli s česnekem zpěníme na oleji, přidáme očištěnou, oloupanou a na hrubém struhadle nastrouhanou řepu. Doplníme koření a červené víno a dusíme asi 45 minut. Nakonec vmícháme kysanou smetanu, trochu octa a strouhaný křen.
Oblíbené recepty z červené řepy
Pikantní polévka z červené řepy a rajčat
(doba přípravy 45 min )

Salát z červené řepy s bazalkou
(doba přípravy 1 hod )

Rizoto z červené řepy
(doba přípravy 30 min )

Mrkev
Mrkev má vysoký obsah provitamínu A (karotenu). Obsahuje i vitamíny B, minerální látky - železo, fosfor a vápník. Velkou předností mrkve je lehká stravitelnost. Je dovolena při většině diet a dá se výborně konzumovat i zasyrova, ve formě salátů, pomazánek, jako přídavek do studených a teplých omáček, polévek.
Mrkev dušená s kysanou smetanou a křenem
Část mrkve nastrouháme a dusíme s na másle s trochou vody. Pak zaprášíme moukou, chvíli podusíme, přidáme jemně strouhaný křen a smetanu a trochu syrové strouhané mrkve. Více nevaříme.
Recepty z čerstvé i tepelně upravené mrkve
Vynikající mrkvová polévka
(doba přípravy 45 min )

Zdravá mrkvová buchta
(doba přípravy 1 hod )

Mrkvová příloha s česnekem
(doba přípravy 30 min )

Lilek
Lilek je častěji znám pod jménem baklažán (z ruštiny). Pochází z jižní Evropy, hlavně z Balkánu. Má velké tmavofialové plody, které obsahují poměrně malé množství všech vitamínů. Dobře připravený lilek má velmi lahodnou chuť. Můžeme ho obalovat jako řízky nebo smažit v těstíčku. Pro svou sytost se používá více jako brambory než zelenina. Na Balkáně ho nejčastěji kombinují s rajčaty a zelenou paprikou.
Lilek plněný houbami
Podélně rozpůlíme lilky, osolíme a necháme okapat. Na másle si zpěníme cibuli, přidáme houby a rajče a koření a promícháme. Směsí naplníme lilky a zapečeme je v troubě. Vyjmeme je, až po změknutí lilků, posypeme petrželkou. Řepa, mrkev a také lilek - další z velké skupiny různých zelenin, které jsou v našich obchodech dostupné. Mnohé si stále ještě lidé umí a chtějí vypěstovat sami, je tomu tak i s pěstováním květáku, paprik, cibule i rajčat a v neposlední řadě se začíná i s pěstováním brokolice. O této zelenině se dočtete v dalších dílech.
Recepty z lilku
Pikantní lilek na grilu
(doba přípravy 45 min )

Zapečený lilek s masovou náplní a bulgurem
(doba přípravy 1 hod )

Zapékaný lilek s rajčaty
(doba přípravy 45 min )

Foto:
Profimedia.cz