Někteří z nás možná ani nevědí, k čemu které bylinky slouží. Přinášíme další díl léčivých bylinek.
Pamatujete si jak jsme si hráli jako malé děti a házeli po sobě pichlavé kuličky? Pak jsme je těžko dávali dolů buď z vlasů nebo z oblečení. Na pohled je to opravdu nepěkný bodlák, ale jinak je to velmi osvědčená léčivá rostlina. Stejné léčivé účinky mají i podobné druhy lopuchů. Kořeny se vykopávají brzy na jaře, dřív než se vyrostou listy, a to ještě v prvním roce vegetace. Rostliny, které kvetly již před rokem nemají už tolik účinných látek. Kromě kořenů můžeme používat také mladé listy a semena ze kterých se vyrábějí kosmetické přípravky na vlasy. V lékárnách se tahle droga neprodává.
V prvé řadě má lopuch silné léčivé účinky na čištění krve. Proto se řadí tahle rostlina mezi výborné rostlinné léky na všechny druhy kožních chorob. Používá se jak zevně tak vnitřně. Velice pomáhá na růst vlasů. Také i při vypadávání vlasů, při lupech a maštění vlasů.
Další dobrou vlastností téhle rostlinky je mírné rozpouštění žlučových a močových kamenů. Čaj z lopuchu trochu prohání, ale zároveň posiluje při jarní únavě.
Zevně pomáhá při plísňových onemocnění kůže. Pro mladé lidi je dobrým služebníkem k omývaní obličeje při uhrovitosti a mastné pleti. Spařené listy je dobré přikládat na otoky anebo svědivé vyrážky.
Tahle rostlina se velice podobá brusince. Její jméno ale vzniklo díky tomu, že její plody si oblíbili medvědi. Brusinka je v naší přírodě běžná, kdežto medvědice se vyskytuje zřídka. Proto se tahle rostlina - droga dováži a v případě potřeby ji můžeme koupit v lékárně. Domovem rostliny jsou severní území u polárního kruhu. Medvědice i když má jen jedno těžko nahraditelné uplatnění patří mezi nejlepší rostliny na ledvinové choroby. Silně dezinfikuje močové cesty. Pomáhá při zánětech a hnisu v moči. Dobrým pomocníkem je i při kamenech anebo písku v močových cestách. Rovněž také při močení krve. Před veškerým samoléčením je dobrá konzultace s lékařem, neboť medvědice se smí používat jen tehdy, když je moč zásaditá.
Čaj z medvědice se také osvědčuje při průjmech. Má stahující a protizánětlivý účinek. Musíme mít ale na paměti, že medvědice obsahuje nepříznivé působící látky, a proto ji nikdy nepoužíváme samostatně. Zásadně vždy jen ve směsi s jinými rostlinkami. Používáme ji 10 - 14 dní, více ne.
Medvědice se připravuje jako teplý nálev nebo jako macerát, nikdy nezaléváme horkou vodou. Ničí se tím účinné látky.
Asi každý z nás už čistil, nebo strouhal křen. Je dobré ho před jídlem nechat trochu odležet, aby nebyl tak ostrý. Křen je plevel a také kulturní rostlina. Jak k léčebným tak i konzumním účelům se používá jen kořen, který se vykopává na podzim.
Křen je nejlepší vždy čerstvý a ne konzervovaný. Je to mimořádně zdravá potravina, která dodává organismu velmi cenné látky, včetně vitamínu C. Měli bychom co nejvíce konzumovat křen, dávat ho do různých salátů a také jako přílohu k pokrmům. Je to dobrá prevence proti nemocem.
Pomáhá při žaludečních potížích, odstraňuje žaludeční křeče a celkově posiluje organismus. Také čistí krev a zvyšuje krevní tlak. Je mírně močopudný a slouží jako prevence proti infekčním chorobám. V chřipkovém období je dobré konzumovat víc křenu, chrání nás proti infekcím. Na průdušky je dobrý křenový sirup, který získáme nakrájením křenu na tenké plátky, posypeme tmavým cukrem a zachytáváme pak šťávu. Dále křen můžeme dobře využít proti bolestem hlavy, při omrzlinách a při různých povrchových zánětech. Kousek křenu můžeme přiložit i na bolavý zub.
Čerstvě nakrájený křen můžeme konzumovat s chlebem a máslem, nebo také se sýrem. Časté používání křenu má i své nevýhody. Vnitřně dráždí sliznice a ledviny. Zevně zas může způsobit poškození pokožky a vznik puchýřů.
Přečtěte si také: Zázračné bylinky 1.díl, Zázračné bylinky 2.díl, Zázračné bylinky 3.díl
Vepřové kostky s křenovou omáčkou
(doba přípravy 45 min )
Pečené kuře s křenovo-smetanovou omáčkou
(doba přípravy 1 h 30 min )
Kuře na křenovém kysaném zelí
(doba přípravy 1 hod )
Pikantní zelný salát s křenem
(doba přípravy 45 min )
Pečené koleno s křenem a jablky
(doba přípravy 2 h 30 min )
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena