
Letní salát nemusí nutně znamenat jen zelené listy a dresink. Existují recepty na saláty, které vycházejí z tradic světových kuchyní a skvěle fungují. Jsou syté, plné bylinek a obejdou se bez masa. Ideální na dny, kdy nechceme stát u plotny a přesto si dát něco dobrého. Seznamte se se čtyřmi hvězdami letní sezóny – každý z nich je jiný, ale všechny spojuje jednoduchost a perfektní chuť.
Saláty jsou v létě skvělou volbou, když se chceme dobře najíst a nebojovat s únavou po jídle nebo těžkým žaludkem.
Mohou mít různé podoby: Některé mají jogurtový základ, do jiných patří chlebové krutony, v dalších jsou důležité obiloviny nebo sýr.
Saláty spojuje svěžest a často křupavost. Ty, které jsme pro vás vybrali z různých koutů světa, nejen zpestří letní jídelníček ale i potěší svou nenáročností.
-> Šopák jako z Bulharska! Víte, jak poznat ten pravý a čím ho nepokazit?
Jeden z nejznámějších středomořských salátů, řecký salát, je ideální pro horké letní dny.
Choriatiki kombinuje vyzrálá rajčata, okurky, červenou cibuli, černé olivy kalamata a pořádný kus sýru feta, často položený navrch. Dochucuje se olivovým olejem, sušeným oreganem.
Raita je jogurtový salát s okurkou, který v indické kuchyni slouží hlavně jako příloha k pikantním jídlům indické kuchyně. Obstojí ale i sám o sobě – vychlazený, svěží a lehký.

Tabouleh je letní salát plný zeleně v podobě nasekané hladkolisté petrželky, doplněné rajčaty, jarní cibulkou, mátou a trochou jemného bulguru.
Salát Caprese je oslavou jednoduchosti a chuti – salát složený jen ze tří základních surovin: zralých rajčat, mozzarelly a čerstvé bazalky. Přelévají se olivovým olejem, případně osolí a opepří.
Recepty na saláty, které by vám neměly ujít:
Tabouleh s pečeným kuřecím prsem a tzatziki
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena