
Lesní borůvky jsou menší a chuťově výraznější – skvělé jsou v koláči i kynutých knedlících. Zahradní jsou větší a šťavnatější, hodí se do pohárů, na cheesecake nebo jen tak s jogurtem. Ať máme borůvky jakékoliv, můžeme z nich vytvořit luxusní borůvkový dezert.
V lidovém nářečí jsou borůvky známé jako černé jahody, borůvčí, myrtofky nebo také valašsky hafery.
Je jedno, jestli použijeme borůvky z lesa nebo ze zahrady. Dezerty z nich vždycky budou chutnat báječně! Borůvka z lesa jsou však aromatičtější, barevnější a... náročnější na sbírání.
-> Tvarohové noky s borůvkovým přelivem krok za krokem
Jako pochoutku sbíráme především bobule. Plody sbíráme od července do konce srpna, ve vyšších horských polohách ještě i v září. Nezapomínejme, že borůvky nejsou pochoutkou pouze pro nás, jsou i důležitým zdrojem potravy pro lesní zvěř a ptáky.
Borůvkové recepty, které by vám neměly ujít:
Kynuté borůvkové knedlíky na páře
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena